Burze

DANAS NA BURZI: Pad kreditnog rejtinga i loši signali iz svijeta razlog lošeg raspoloženja na Zagrebačkoj burzi

''Kako zasad nema važnijih objava, osluškivat će se zbivanja na inozemnim burzama na kojima jačaju pritisci na prodaju.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Danas očekujem oprezno trgovanje. Kako zasad nema važnijih objava, osluškivat će se zbivanja na inozemnim burzama na kojima jačaju pritisci na prodaju, prije svega zbog očekivanja da će Fed dodatno zaoštriti monetarnu politiku, a to ima utjecaja na globalna tržišta i pogotovo na zemlje u razvoju“

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, a investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama, koja su pogođena rasprodajama dionica, posebice tržišta u razvoju. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,43 posto, na 1.804 boda, a Crobex10 0,33 posto, na 1.001 bod. Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 61,7 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego tjedan dana ranije.


„Na domaćem tržištu prevladao je protekloga tjedna negativni sentiment, čemu je pridonio u petak sniženi kreditni rejting države. Likvidnost je prosječno dnevno iznosila oko 10 milijuna kuna, približno kao i u tjednu ranije“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Agencija Standard & Poor's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

Najveći promet, 8,5 milijuna kuna, protekloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je pala 0,92 posto, na 171,50 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, sa 6,3 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,51 posto, na 178 kuna. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Arenaturista, 3,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 0,47 posto, na 210,99 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Tankerske plovidbe, kojoj je cijena pala 21,65 posto, na 318,87 kuna. Ta je tvrtka u petak najavila da će na izvanrednoj skupštini 17. ožujka dioničari odlučivati o povlačenju dionica te tvrtke s Burze.

Znatnije se spustila i cijena dionice Dalekovoda, za 7,68 posto, na 33,40 kuna.

Po padu cijene za 6,4 posto, na 2,34 kune, izdvaja se i dionica Magme. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u četvrtak je sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom, koju su potpisali vjerovnici čije tražbine ukupno čine 63,99 posto ukupnih obveza društva.

Veća gubitnica bila je i dionica Petrokemije, s padom cijene za 6,67 posto, na141,8 kuna

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Diokija, sa skokom cijene za 52,8 posto, na 4,60 kuna, uz promet nešto veći od milijun kuna.

„Danas očekujem oprezno trgovanje. Kako zasad nema važnijih objava, osluškivat će se zbivanja na inozemnim burzama na kojima jačaju pritisci na prodaju, prije svega zbog očekivanja da će Fed dodatno zaoštriti monetarnu politiku, a to ima utjecaja na globalna tržišta i pogotovo na zemlje u razvoju“, ističe Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja zaraze s tržišta u razvoju, koja su pod snažnim pritiskom zbog gospodarskih i političkih problema.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad od studenoga 2011. godine, na 15.879 bodova. S&P 500 pao je, pak, 2,6 posto, najviše od lipnja 2012. godine, na 1.790 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,4 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,6, a pariški CAC 3,8 posto.

Danas je na azijskim burzama nastavljen pad cijena dionica, započet u petak, kada je ulagače na najvećim svjetskim burzama uznemirio oštar pad dionica na nizu tržišta u razvoju i pritisak na tečajeve njihovih valuta.

„Rasprodaja dionica na inozemnim tržištima prvenstveno je posljedica zabrinutosti oko rasta azijskih tržišta, smanjenja monetarnog poticaja i posljedična kriza valuta zemalja u razvoju, posebice u Argentini i Turskoj. U fokusu investitora je i moguće daljnje smanjivanje monetarnih poticaja u SAD-u, o čemu bi Fed mogao odlučiti ovoga tjedna. Pritisci na prodaju dionica dolaze i od sezone objava financijskih rezultata, jer dosadašnje su objave bile osrednje“, zaključuje Špoljar

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, davor špoljar