Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze i dalje pod pritiskom zbog pada cijena na tržištima u razvoju

''Na tržištu je u posljednje vrijeme vladalo samozadovoljstvo, pa je korekcija cijena sasvim logična.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Iznenadni strah zbog previranja na tržištima u razvoju, ali i manjka kapitala u nekim europskim bankama uznemirio je ulagače. Na tržištu je u posljednje vrijeme vladalo samozadovoljstvo, pa je korekcija cijena sasvim logična“

Na europskim je burzama jutros nastavljen pad cijena dionica jer su ulagači zabrinuti zbog previranja na tržištima u razvoju, gdje su burzovni indeksi, kao i pojedine valute, pod snažnim pritiskom.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, na 1.296 bodova, najnižoj razini od kraja prosinca. U posljednja tri trgovinska dana taj je indeks potonuo 4 posto.


Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,9 posto.

Nakon oštrog pada u petak, i danas su cijene dionica na europskim burzama pod pritiskom jer su ulagači zabrinuti zbog pada cijena na tržištima u razvoju i pritiska na tečajeve njihovih valuta.

Posljedica je to usporavanja rasta kineskog gospodarstva, političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj te smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Nakon što je u prosincu odlučila smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, očekuje se da će američka središnja banka ovoga tjedna smanjiti te programe za dodatnih 10 milijardi dolara.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija i ulažu u sigurnije.

„Iznenadni strah zbog previranja na tržištima u razvoju, ali i manjka kapitala u nekim europskim bankama uznemirio je ulagače. Na tržištu je u posljednje vrijeme vladalo samozadovoljstvo, pa je korekcija cijena sasvim logična“, kaže David Thebault, direktor u tvrtki Global Equities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo 2,5 posto, na 15.005 bodova, najnižu razinu u dva mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FTSE, CAC, DAX, EUROPSKE BURZE