Svijet

PRIMIRJE?: Ukrajinska oporba tvrdi: Spremni smo nastaviti pregovore s vlastima

'Unatoč tome što vlast pokušava opstruirati pregovore i uvesti izvanredno stanje, oporba je spremna nastaviti pregovore kako bi se spriječila daljnja eskalacija i krvoproliće te riješila kriza i očuvalo jedinstvo zemlje.'

Piše: PolitikaPlus

Ukrajinska oporba spremna je nastaviti pregovore s vlastima kako bi se spriječila daljnja eskalacija sukoba i krvoproliće, unatoč tome što vlasti žele neuspjeh pregovora i uvođenje izvanrednog stanja, javljaju u ponedjeljak ukrajinski mediji prenoseći izjavu stožera nacionalnog otpora.

"Unatoč tome što vlast pokušava opstruirati pregovore i uvesti izvanredno stanje, oporba je spremna nastaviti pregovore kako bi se spriječila daljnja eskalacija i krvoproliće te riješila kriza i očuvalo jedinstvo zemlje", navodi se u izjavi.

Oporba tvrdi da su vlasti krive za novo prolijevanje krvi.

"Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno s 'tituškima' je rastjeralo mirne prosvjede građana u Zaporožju, Dnjepropetrovsku, Čerkasahu i Sumahu uz primjenu grube sile i oružja. Stotine ljudi su stradale", navodi se u izjavi i dodaje da se nastavljaju nezakonita masovna uhićenja, racije, uzimanje talaca te da ne prestaje maltretiranje novinara.

"Tituški" su huligani koje navodno plaća režim u Ukrajini da izazivaju nasilje i uništavaju imovinu.

Također se ističe da vlasti ne zaustavljaju teror protiv vlastitog naroda unatoč tome što još traju pregovori s oporbom o rješavanju krize u zemlji te da se prosvjednici u potpunosti pridržavaju primirja iako njihovom "strpljenju može doći kraj u svakom trenutku".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oporba, ukrajina, vlast