IT

PREUZIMANJA: Lenovo za 2,9 milijardi dolara od Googlea kupuje proizvodnju mobitela Motorola

Motorola je posljednjih godina ispala iz prve lige globalnih brandova pametnih telefona, suočena s konstantnim gubitkom udjela, no i dalje se radi o jednom od najpoznatijih brandova.

Piše: PolitikaPlus

Lenovo i Google danas su ušli u definitivni ugovor prema kojem Lenovo  planira preuzeti Motorola Mobility. Kako navode iz Lenova, sporazum će Lenovu donijeti jaku poziciju u smartphone tržištu, a dobit će snažnu prisutnost na tržištu u Sjevernoj Americi i Latinskoj Americi, kao i uporište u Zapadnoj Europi.

Nabavna cijena je oko 2,91 milijarde $, koje će Lenovo uplatiti tijekom tri godine, što uključuje i 750 milijuna dolara dionica Lenova te 1,5 milijardi u obliku trogodišnje mjenice .

Prošlog tjedna Lenovo je objavio i preuzimanje jednog od IBM-ovih odjela za proizvodnju računalnih servera, za 2,3 milijarde dolara. Kineski proizvođač računala i računalne opreme globalni uzlet započeo je 2005. upravo preuzimanjem IBM-ove proizvodnje osobnih računala. Ovim preuzimanjem psk stječe svjetski poznati brand Motorola te portfelj pametnih telefona i mobilnih rješenja.

Google, koji je Motorolin odjel proizvodnje mobitela, nakon što se tvrtka podijelila na dva dijela, preuzeo 2012., prije manje od dvije godine, za više od 12 milijardi dolara, pritom će zadržati vlasništvo nad velikom većinom Motorola Mobility patentnog portfelja, koji je i bio glavni razlog Googleovog preuzimanja te kompanije (zaštita od tužbi zbog korištenja tih patenata na tržištu orijentiranom na mobitele s operativnim sustavom Android), ali će oni biti dostupni i Lenovu.

Motorola je posljednjih godina ispala iz prve lige globalnih brandova pametnih telefona, suočena s konstantnim gubitkom udjela, no i dalje se radi o jednom od najpoznatijih brandova, pogotovo na sjevernoameričkom tržištu, tako da nakon ovog preuzimanja ima priliku vratiti se među tri najveća proizvođača. U sličnom nezavidnom gubitaškom položaju posljednjih godina je i Blackberry, čiju prodaju Lenovu nije odobrila kanadska vlada, zbog problema navodno povezanih s nacionalnom sigurnošću. I ovo preuzimanje tek treba odobriti američki regulator.
 
- Stjecanje takvog kultnog branda, inovativni proizvodni portfelj i nevjerojatno talentiran globalni tim odmah će Lenovo staviti u poziciju jakog glabalnog igrača u tom sektoru, kazao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Lenov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lenovo, ibm, Motorola Mobility, spajanja i preuzimanja, motorola