A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hz-potpisivanje-%20ugovora-%20za-%2044-%20vlaka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Končar za HŽ gradi 44 nova vlaka, prvi na prugama za 14 mjeseci | Politika+
Tvrtke

POVIJESNI UGOVOR : Končar za HŽ gradi 44 nova vlaka, prvi na prugama za 14 mjeseci

Ugovor vrijedan 1,63 milijardi kuna.

Piše: Ilijana Grgić

Od 2015. do 2017.  HŽ Putnički prijevoz u promet će uvesti ukupno 44 nova niskopodna elektromotornih i dizel vlaka koji će voziti po Hrvatskoj. Naime danas su potpisali potpisali  ugovor , vrijedan 1,63 milijarde kuna, sa tvrtkom Končar.

 

Hrvatska Vlada za taj je posao dala jamstvo, a prvih 800 milijuna kuna osigurano je preko HBOR-a, dok će se za preostali dio sredstava raspisati natječaj za najpovoljnije financiranje, čulo se na potpisivanju ugovora.

 

- Ovo drugi put u zadnjih 10 godina da iz iste tvornice izlazi hrvatski proizvod za promet, nakon niskopodnih tramvaja za Zagreb. To je dokaz da se u Hrvatskoj može napraviti dobar i kvalitetan proizvod, i uz konkurentnu cijenu, izjavio premijer Zoran Milanović.

 

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković  rekao je kako je to  najveća nabava vlakova u samostalnoj Hrvatskoj, ali i šire s obzirom da je prosječna starost putničkih vlakova u Hrvatskoj 30 i više godina.

 


 

 

- Prvi vlak od tih 44 bit će gotov i u promet pušten za oko 14 mjeseci, a potom do 2017. po jedan-dva mjesečno, najavio je Ratković iz HŽ Putničkog prijevoza dodavši da će putovanje njima biti ugodnije nego sadašnjim vlakovima, kao i da će 16 voziti u gradskom i prigradskom prometu Zagreba, a ostalih 28 regionalno, po Hrvatskoj.

 

Predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago za taj posao rekao je da je bitan  za sve sudionike, pa i za državu jer će se na 1,63 milijarde kuna platiti i oko 400 milijuna kuna PDV-a, čime se ukupna vrijednost penje na više od 2 milijarde kuna.

 

Za taj će se posao uvesti tek oko 30 posto potrebne najsloženije opreme, bit će angažirano oko tri tisuće radnika, neke će morati i novozaposliti, a uz druge partnere Bago je naglasio da će, koliko se može s obzirom na stečaj, u svemu sudjelovati i njihov stari partner TŽV Gredelj.

 

Za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš Dončića ugovor za tu nabavu je povijesna stvar i još jedan dokaz opredjeljenosti ove Vlade za ulaganja u željeznicu. Osim novih vlakova već je u tijeku i proces obnove željezničke infrastrukture te logistička poboljšanja, što će donijeti uštede i bolji promet.

To je i dobra hrvatska priča, kazao je Hajdaš Dončić našalivši se da "kako je mandat počeo dolaskom vlakom iz Zaboka, tako će se vlakom za 15 mjeseci i vratiti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, vlakovi, hz, hz, habot