A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-rh-zastava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Grbavac: Hrvatska je s drugim mirovinskim stupom postupila bolje od mnogih u EU | Politika+
Mojbiz

STAV: Damir Grbavac: Hrvatska je s drugim mirovinskim stupom postupila bolje od mnogih u EU

Ispravljamo grešku, kaže predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Piše: PolitikaPlus

Prebacivanje zaposlenih s beneficiranim radnih stažem iz drugog u prvi mirovinski stup je jako dobro i bezbolno rješenje koje sve zadovoljava i ne narušava ničija prava, ocijenio je Damir Grbavac, predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sve relevantne političke snage u zemlji opredijelile su se za jačanje, a ne slabljenje tog stupa, jer on pomaže i utječe na dugoročnu održivost mirovinskog sustava

"Mirovinski sustav kao takav ostaje nedirnut, ostaje mogućnost da se razvije i ne dira se u ničija mirovinska prava", istaknuo je Grbavac komentirajući Vladine smjernice za rebalans proračuna vezan uz provođenje postupka prekomjernog deficita.

Članovi obveznih mirovinskih fondova s beneficiranim radnim stažom (vojska, policija, vatrogasci) i tako moraju, sukladno zakonu, u trenutku umirovljenja prenijeli svoja sredstva u prvi mirovinski stup i primati mirovinu samo iz prvog mirovinskog stupa. "Ovime se zapravo samo ispravlja jedna mala greška u sustavu", kazao je Grbavac, naglasivši da to neće utjecati na buduće mirovine tih radnika.

Iako će, kako je kazao, taj potez u određenom dijelu umanjiti imovinu obveznih mirovinskih fondova i ulaz tekućih doprinosa, neće značajnije utjecati na njihovo poslovanje.

Do tog se rješenja došlo aktivnom suradnjom mirovinskih fondova s Vladom, rekao je Grbavac, koji je i predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom.

Smatra, međutim, da se nakon ovog zahvata više ne bi trebalo dirati u drugi mirovinski stup čija je vrijednost 17 posto godišnjeg BDP-a Hrvatske.

Hrvatska je pronašla bolje rješenje od nekih drugih zemalja članica EU koje su radikalnijim potezima ugrozile dugoročnu održivost mirovinskog sustava

"Sve relevantne političke snage u zemlji opredijelile su se za jačanje, a ne slabljenje tog stupa, jer on pomaže i utječe na dugoročnu održivost mirovinskog sustava", rekao je Grbavac, dodavši da se poboljšanjem gospodarskog stanja očekuje i povećanje stope doprinosa u obvezne mirovinske fondove.

Nije želio komentirati neke poruke iz Bruxellesa da se sredstva ne mogu prebacivati iz jednog u drugi mirovinski stup, ali je ocijenio da je Hrvatska pronašla bolje rješenje od nekih drugih zemalja članica Europske unije koje su radikalnijim potezima ugrozile dugoročnu održivost mirovinskog sustava.

Grbavac je komentirao najavljene mjere uoči okruglog stopa "Oporavak svjetskih tržišta: a što je s Hrvatskom?" u organizaciji Akademije Zagrebačke burze i Visoke škole za financije i pravo Effectus.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirovine, fond, HGK, damir grbavac