Mojbiz

SVJETSKA TRŽIŠTA: Indeks straha Čikaške burze opcija u siječnju skočio čak 34 posto

Wall Street: Cijene pale zbog previranja na tržištima u razvoju

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale zbog anemičnih poslovnih rezultata američkih kompanija i previranja na tržištima u razvoju, pa su burzovni indeksi i na tjednoj i na mjesečnoj razini završili u minusu.

Dow Jones skliznuo je jučer 149 bodova, ili 0,94 posto, na 15.698 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,65 posto, na 1.782 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 4.103 boda.


Najviše su jučer, više od 1 posto, pale cijene dionica u energetskom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, kao što su Chevron i Amazon.com.

U prošlosti se pokazalo da se, ako cijene dionica padnu u siječnju, slabost tržišta nastavlja tijekom cijele godine. No, uvijek postoje iznimke. Posljednji put pad u siječnju S&P 500 indeks zabilježio je 2010. godine.

Cijena dionice Chevrona skliznula je 4 posto jer je dobit te druge po veličini američke naftne kompanije pala 32 posto, dok je cijena dionice Amazona potonula 11 posto.

Dosad je otprilike polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je većina nadmašila procjene analitičara i po dobiti i po prihodima.

Međutim, očekivanja su vrlo niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih. Stoga poslovni rezultati kompanija nisu dovoljno dobri da bi ohrabrili ulagače, koje sve više zabrinjavaju previranja na tržištima u razvoju.

Oštar pad cijena dionica i drugih investicija na tim tržištima posljedica je njihovih specifičnih problema, ali i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda te usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Američka središnja banka smanjila je u siječnju, drugi puta u dva mjeseca, programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno. Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Povlačenje kapitala s tržišta u razvoju izaziva, pak, pritisak na valute tih zemalja, zbog čega je nekoliko središnjih banaka u proteklih tjedan dana povećalo ključne kamate kako bi zaustavile odljev stranog kapitala. Međutim, to zasad nije zaustavilo negativne trendove na tim tržištima.

Nestabilnost na tržištima u razvoju loše utječe i na najveće svjetske burze. Ulagači se, naime, plaše da bi to moglo izazvati korekciju cijena dionica nakon njihovog snažnog rasta prošle godine.

Zbog toga je jučer znatno, 6,5 posto, porastao VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija. U cijelom ovom mjesecu taj je indeks skočio čak 34 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od svibnja 2012. godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, iznadprosječan obujam trgovanja. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo 7,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,9 milijardi.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones pao je 1,1 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,4, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

U cijelom siječnju Dow Jones potonuo je, pak, 5,3, a S&P 500 indeks 3,6 posto, što je njihov najveći mjesečni pad od svibnja 2012. godine. Nasdaq indeks skliznuo je u siječnju 1,7 posto.

To nije dobar signal za cijelu godinu jer se u prošlosti pokazalo da se, ako cijene dionica padnu u siječnju, slabost tržišta nastavlja tijekom cijele godine. No, uvijek postoje iznimke. Posljednji put pad u siječnju S&P 500 indeks zabilježio je 2010. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,43 posto, na 6.510 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 posto, na 9.306 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.165 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

chevron, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street, amazon