Hrvatska

NEZADOVOLJNI: Logoraši: Srbija želi izbjeći odgovornost za zločine na njenom teritoriju!

'Ova presuda dokaz je da ne žele priznati nikakvu krivnju za zločine.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je kako su u Društvu razočarani presudom beogradskog Prvog osnovnog suda kojom je odbijena tužba za naknadu štete 12 hrvatskih državljana, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, ali i poručio kako ne misle odustati od traženja pravde.

"Razočarani smo, ali ne mislimo odustati od traženja pravde koja uključuje i kažnjavanje svih onih koji su bili uključeni u naša zatvaranja i zlostavljanja", izjavio je Rehak za Hinu.

Razočarani smo, ali ne mislimo odustati od traženja pravde koja uključuje i kažnjavanje svih onih koji su bili uključeni u naša zatvaranja i zlostavljanja

U ime 12 hrvatskih državljana, tužbu je sudu u Beogradu 2007. godine podnio beogradski Fond za humanitarno pravo, zahtjevajući naknadu štete za zlostavljanja koja su logoraši proživjeli 1991. godine u logorima u Sremskoj Mitrovici i Begejcima. Iz Fonda je priopćeno kako je sud tužbu odbio s obrazloženjem da je zastarjela, te da su bivši logoraši propustili rok za podnošenje tužbe koji je istekao pet godina nakon okončanja zatočeništva.

Danijel Rehak ocjenjuje kako je riječ o sudskoj odluci donešenoj s ciljem da Srbija izbjegne bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u logorima koji su postojali na njezinom poručju, a kroz koje je prema podacima njegova Društva, 1991. i 1992. godine prošlo oko 30.000 zatočenika, dok je status logoraša do sada priznat samo za njih oko 8000.

"S time se teško mirimo", kaže Rehak i dodaje kako Društvo ne misli više podnositi tužbe srbijanskim sudovima, već će pravdu pokušati potražiti na hrvatskim sudovima. Ukoliko i tu ne bude uspjeha, u HDLSKL-u su spremni pravdu potražiti i na razini EU.

Rehak ujedno zamjera Državnom odvjetništvu da je "malo ili gotovo ništa" učinilo i čini po pitanju procesuiranja krivaca za torture u logorima, rekavši kako, nažalost, kaznene prijave Društva leže u "prašnjavim ladicama". Podsjeća kako je Društvo, u ime oko 4200 bivših logoraša srpskih konctracijskih logora, do sada podnijelo nekoliko kaznenih prijava s imenima više od 1000 osumnjičenika za ratne zločine nad logorašima.

"Nažalost, Hrvatskoj nije dovoljno stalo da se krivci procesuiraju. Inače bi bilo drugačije. Ovako više od dvadeset godina nakon rata mi logoraši smo još uvijek na početku traženja pravde, što je sramotno", poručio je Rehak

Iz Fonda za humanitarno pravo izvijestili su kako su protiv presude Prvog osnovnog suda podnijeli žalbu Žalbenom sudu u Beogradu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

beograd, logor, danijel rehak, presuda