Mojbiz

PROBLEMI: Euro potonuo ispod razine od 1,35 dolara, eurozoni prijeti deflacija

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,3485 dolara, najnižu razinu od kraja studenoga.

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj eura oštro pao jer eurozoni prijeti deflacija, dok je dolaru podršku pružila odluka američke središnje banke o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,3485 dolara, najnižu razinu od kraja studenoga.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula 1,6 posto, na 137,60 jena, također najnižu razinu u dva mjeseca.

I dolar je oslabio prema 'japancu', za 0,2 posto, na 102,05 jena.

Euro se pod snažnim pritiskom našao u petak, nakon što je Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u siječnju skliznula na 0,7 posto, što je ponovno izazvalo strahovanja od deflacije

Euro se pod snažnim pritiskom našao u petak, nakon što je Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u siječnju skliznula na 0,7 posto, što je ponovno izazvalo strahovanja od deflacije.

U uvjetima tako niske inflacije Europska središnja banka je u studenome neočekivano snizila ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,25 posto.

U ECB-u su zacrtali godišnju stopu inflacije od oko 2 posto, a kako su šanse vrlo male da se u skorije vrijeme približi toj razini, sve su glasniji pozivi središnjoj banci da poduzme agresivnije poteze. Kako se očekuje da će ECB dodatno olabaviti ionako labavu monetarnu politiku, euro se našao pod pritiskom.

"Sada su uistinu velike šanse da će čelnik ECB-a Mario Draghi uvesti neke izvanredne mjere kako bi se otklonila opasnost od deflacije", kaže Luke Bartholomew, analitičar u tvrtki Aberdeen Asset Management.

S druge strane, dolaru je podršku pružila američka središnja banka, koja je prošloga tjedna, po drugi puta u dva mjeseca, smanjila programe kupnje obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

Pozitivno je na dolar utjecao i podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda za 3,2 posto u četvrtom lanjskom tromjesečju. Snažan rast gospodarstva znači da bi Fed mogao nastaviti sa smanjenjem poticaja, što povećava privlačnost američke valute.

Međutim, postupno smanjenje Fedovih poticaja pritisnulo je valute s višim prinosom, povezane s većim rizikom, poput turske lire i južnoafričkog randa, ali i niza drugih zemalja u razvoju.

Monetarne vlasti Turske i Južne Afrike povećale su kamatne stope kako bi zaustavile odljev stranog kapitala i umanjile pritisak na njihove valute. No, to zasad nije dalo značajnijih rezultata.

Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa je prošloga tjedna ojačala japanska valuta koja, doduše, nosi manje prinose, ali se smatra sigurnijom investicijom u nesigurna vremena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

valute, dolar, novac, euro