Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Negativno raspoloženje moglo bi se i danas nastaviti

''Ipak, Crobexi bi nakon jučerašnjeg znatnijeg pada, mogli biti u nešto blažem minusu, a moguć je i nešto manji promet.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Zagrebačka burza ni danas vjerojatno neće ostati imuna na negativna kretanja na inozemnim tržištima, no moguće je da Crobexi zabilježe blaže minuse nego jučer, dok bi nove smjernice investitorima mogao dati podatak o domaćoj potrošnji u prosincu. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

„Negativno raspoloženje moglo bi se i danas nastaviti, prvenstveno pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama. Ipak, Crobexi bi nakon jučerašnjeg znatnijeg pada, mogli biti u nešto blažem minusu, a moguć je i nešto manji promet“

Ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na inozemnim burzama, Crobex indeks pao je jučer 0,47 posto, na 1.795 bodova, a Crobex10 0,60 posto, na 997 bodova. Redovni promet dosegnuo je 18,4 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego u petak.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom Leda, 11,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 0,46 posto, na 8.700 kuna.

U fokusu investitora bile su i dionice šećerane Viro. Uz promet od gotovo 2 milijuna kuna, cijena joj je pala 1,47 posto, na 605 kuna.

Dionica Đure Đaković Holdinga pala je, pak, 1,8 posto, na 59,8 kuna, uz milijun kuna prometa.

Đuro Đaković je prošlu godinu na razini grupe završio s gubitkom od gotovo 65 milijuna kuna, dok je godinu dana prije iznosio oko 6 milijuna. Ukupni konsolidirani prihodi grupe pali su za 43 posto, na 615,5 milijuna kuna.

Sindikat metalaca u Đuri Đakoviću, zabrinut zbog gubitka, zatražio je hitan sastanak s Upravom.

Jučer je nastavljen i pad cijene dionice HT-a, za 0,82 posto, na 168,5 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

Dionica Dalekovoda bila je najveća dobitnica, sa skokom cijene za 8,3 posto, na 36 kuna, nakon vijesti da je, kao dio konzorcija, kompanija izabrana za izvođača radova na projektu izgradnje dalekovoda u Poljskoj, a ugovor je vrijedan nešto više od 110 milijuna eura.

„Negativno raspoloženje moglo bi se i danas nastaviti, prvenstveno pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama. Ipak, Crobexi bi nakon jučerašnjeg znatnijeg pada, mogli biti u nešto blažem minusu, a moguć je i nešto manji promet“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks potonuo 2,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad od lipnja, jer je slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u navelo ulagače na prodaju dionica.

Dow Jones skliznuo je jučer 2,08 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,28 posto, a Nasdaq indeks 2,61 posto.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u siječnju potonuo s 56,5 na 51,3 boda, najnižu razinu od svibnja.

Loše raspoloženje posljedica je, također, previranja na tržištima u razvoju, koja su pod pritiskom zbog njihovih specifičnih problema, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

I na azijskim su burzama zbog toga cijene dionica jutros oštro pale, a loše raspoloženje očekuje se i na europskim tržištima.

„Nove smjernice domaćim investitorima danas bi mogao dati podatak o potrošnji u domaćoj maloprodaji, a čekaju se i financijska izvješća kompanija za prošlu godinu“, zaključuje Harambašić Nereau.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 0,3 posto. Pritom jedan očekuje blag rast od 0,1 posto, a ostali pad između 0,2 i 0,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nada Harambašić Nereau, crobex, zagrebačka burza