4kotača

REKORDNO: Toyota očekuje dobit od 23,7 milijardi dolara zahvaljujući slabijem jenu

Slabi jen podupro je i Toyotine rezultate u trećem poslovnom tromjesečju.

Piše: PolitikaPlus

Japanski proizvođač automobila Toyota prognozirao je rekordnu godišnju operativnu dobit zahvaljujući slabijem jenu koji podupire njegovu prodaju na inozemnim tržištima.

U poslovnoj godini koja završava u ožujku automobilska kompanija očekuje operativnu dobit u visini 2.400 milijardi japanskih jena (23,7 milijardi dolara).

Slabi jen podupro je i Toyotine rezultate u trećem poslovnom tromjesečju, u kojem je kompanija ostvarila operativnu dobit od 600 milijardi jena, gotovo peterostruko veću nego u istom razdoblju prethodne godine.

U japanskom proizvođaču automobila navode da su povisili prognozu godišnje dobiti ponajprije zahvaljujući uštedi troškova i pojačanom marketingu, te izmijenjenoj procjeni utjecaja valutnih tečajeva koja sada odražava deprecijaciju jena.

Jen je od kraja 2012. oslabio gotovo 25 posto prema dolaru zahvaljujući gospodarskoj politici premijera Shinza Abea, popularno nazvanoj "abenomija" i usmjerenoj na potporu izvoznika.

Premijerova strategija pomogla je i Toyotinom konkurentu Hondi, koji je prošlog tjedna izvijestio o 40-postotnom skoku neto dobiti u devetomjesečnom razdoblju, na 403 milijarde jena. Drugi po veličini japanski proizvođač automobila Nissan objavit će poslovno izvješće sljedeći tjedan.

Toyota je 2013. prodala 9,98 milijuna vozila, oko 270.000 više nego najveći konkurent, američki General Motors.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dobit, automobil, toyota, japan