Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Tek poslovni rezultati kompanija usmjerit će tržište

''Crobexi su jučer prekinuli trodnevni negativni niz, ponajviše pod utjecajem oporavka cijene dionice HT-a.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon što su se jučer Crobexi ponešto oporavili, prekinuvši trodnevni negativni niz, danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuju veći pomaci indeksa, dok bi nove smjernice ulagačima mogla dati financijska izvješća kompanija. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer za 0,48 posto, na 1.797 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 1.000 boda. Redovni promet iznosio je svega 7 milijuna kuna, što je 8,4 milijuna manje nego prethodnoga dana.


Milijunski promet jedino je ostvaren dionicom HT-a, otprilike 2 milijuna, pri čemu joj je cijena porasla 1,22 posto, na 169,6 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicama Privredne banke Zagreb, čija je cijena porasla 2,5 posto, na 455 kuna, te Arenaturista, čija je cijena ojačala 0,46 posto, na 217 kuna.

„Uz skromnu likvidnost, Crobexi su jučer prekinuli trodnevni negativni niz, ponajviše pod utjecajem oporavka cijene dionice HT-a, koja je nakon četiri dana pada bila nadomak povijesno najnižih razina“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, u posljednje vrijeme nema značajnijih zbivanja na domaćem tržištu, tek povremeno pojedina izdanja privuku interes investitora, poput dionice Leda.

„Ipak, uskoro bi se trebala intenzivirati objava poslovnih rezultata kompanija za prošlu godinu, među ostalim i HT-a, pa ćemo vidjeti kako će to utjecati na tržište kapitala“, ističe Nagy, koji danas očekuje mirno trgovanje i stagnaciju Crobexa.

I na inozemnim su se burzama prodaje dionica smirile. Na Wall Streetu su u srijedu indeksi blago pali, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer novi makroekonomski podaci nisu odagnali strahovanja ulagača od usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, a Nasdaq indeks 0,50 posto.

No, jutros su na azijskim burzama cijene dionica porasle, nakon pet dana poniranja, jer se ulagači nadaju da bi nakon sjednice Europske središnje banke i izvješća o zaposlenosti u SAD-u mogao oslabiti pritisak na tržišta.

„Postupno se smiruju prodaja na inozemnim burzama. Od polovine siječnja indeksi su oštro pali, što se može pripisati slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, no valja imati i na umu da su cijene dionica u proteklim mjesecima neopravdano porasle na povijesno rekordne razine“, navodi Nagy.

Danas očekuje mirnije trgovanje te stagnaciju europskih burzovnih indeksa, dok se čekaju odluke s redovitih zasjedanja europske i britanske središnje banke.

„Investitori će s velikim interesom pratiti i objavu podatka s američkog tržišta rada krajem tjedna, nakon što ih je ranije ovoga tjedna zabrinuo pad ISM indeksa industrijske aktivnosti u SAD-u“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKI TELEKOM, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, PBZ