IT

KONTROLA: Turski parlament usvojio prijedlog zakona o ograničavanju interneta

Vlastima se omogućuje vrlo stroga kontrola koja uključuje i blokiranje web stranica bez prethodnog traženja sudskog dopuštenja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Turski parlament usvojio je prijedlog zakona o korištenju interneta koji vlastima omogućuje vrlo strogu kontrolu koja uključuje i blokiranje web stranica bez prethodnog traženja sudskog dopuštenja, što protivnici te odluke tumače ograničavanjem slobode izražavanja.

 

Prijedlogom zakona se internetske poslužitelje obvezuje i na dvogodišnju pohranu podataka aktivnosti internetskih korisnika, koje oni moraju dati na uvid vlastima ako to od njih zatraže.

 

Parlament, u kojem vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) premijera Tayyipa Erdogana ima 319 od ukupno 550 zastupnika, potvrdio je prijedlog zakona koji telekomunikacijskim vlastima dopušta blokiranje pojedinih internetskih sadržaja u roku od svega četiri sata, bez traženja sudskog naloga. Pristup internetu u Turskoj već je ograničen, a tisuće stranica je blokirano.

 

Odluka je donesena u trenucima dok traje istraga o korupciji koju je Erdogan nazvao urotom za "pravosudni državni udar", zbog koje je vlada bila prisiljena prerasporediti tisuće policijskih djelatnika te više od 200 tužitelja i sudaca.

 

Erdogan je poznat po otvorenoj žestokoj kritici interneta koji Twitter naziva "štetočinom", a društvene mreže smatra "najgorom prijetnjom društvu". I Twitter i Facebook bili su omiljena sredstva komunikacije i širenja informacija tijekom prošlogodišnjih protuvladinih demonstracija.

 

Uoči višesatne parlamentarne rasprave koja je završila usvajanjem tog zakonskog prijedloga, oporbeni zastupnik Hasan Oren usporedio je premijera Erdogana s Adolfom Hitlerom.

 

"Kad ste došli na vlast, govorili ste o snaženju demokracije u Turskoj, a sad pokušavate uvesti fašizam. Sjetite se da se istim metodama koristio Adolf Hitler kad je stupio na vlast", rekao je Oren.

 

No, Erdoganov zamjenik Bulent Arinc ustvrdio je da u Turskoj "nema cenzure interneta" i da je Turska "slobodnija od mnogih zemalja i ima slobodu tiska".

 

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila je da će nove ovlasti turskoj agenciji za telekomunikacije omogućiti "prikupljanje komunikacijskih podataka svih korisnika interneta bez ikakvih zakonskih ograničenja", a korisnici "nikad neće moći znati kad i kako se te informacije prikupljaju".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

web, zakon, parlament, zabrana, internet, turska