Mojbiz

POTICAJ: Za 'Poduzetnički impuls' se ove godine dodjeljuje 1,26 milijardi kuna

"Poduzetnički impuls" sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna i strukturnih fondova Europske unije.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je na sjednici prihvatila program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu - "Poduzetnički impuls", s proračunom od 1,26 milijardi kuna.

"Poduzetnički impuls" sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna i strukturnih fondova Europske unije.

Na osnovu tog programa u ovoj je godini planiran ukupni proračun u iznosu od 1,26 milijardi kuna, što uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. godinu, tj. u 2016. godinu na EU-projektima, kaže ministar gospodarstva i poduzetništva Gordan Maras.

Od ukupnog iznosa se za dodjeljivanje bespovratnih potpora planira 413,8 milijuna kuna, od čega 279 milijuna kuna iz europskih fondova.

Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijun kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović smatra da još jedan prioritet u poticanju gospodarstva javnim sredstvima treba biti poticanje izvoza.

"Treba poticati one koji se mogu sa svojim proizvodima nositi izvan Hrvatske. To su najuspješnije firme u Hrvatskoj", kazao je Milanović.

Dodao je da "svi koji nešto vrijede, pokušavaju vani" te poručio da vlada više neće imati sluha za "poticanje i održavanje lokalnih pašaluka i monopola".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, poduzetnički impuls, poticaj