Mojbiz

OČEKIVANO: ECB i Bank of England zadržale postojeće kamatne stope

Ključnu kamatnu stopu ECB je tako zadržala na rekordno niskih 0,25 posto, a nije mijenjala ni druge kamatne stope.

FOTO: Mario Draghi
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka Bank of England (BoE) na redovnim su mjesečnim zasjedanjima zadržale ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama, navodi se u odvojenim priopćenjima dviju vodećih središnjih banaka u Europi.

Ključnu kamatnu stopu ECB je tako zadržala na rekordno niskih 0,25 posto, a nije mijenjala ni druge kamatne stope, uključujući onu na depozite banaka, u visini nula posto. Takva odluka središnje banke 18-člane eurozone bila je očekivana.


U potrazi za novim smjernicama ulagači će za početak budno pratiti tiskovnu konferenciju ECB-ova čelnika Marija Draghija koja se uobičajeno održava po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

Britanska središnja banka BoE na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju također nije mijenjala monetarnu politiku. Zadržala je tako postojeće ključne kamatne stope od rekordno niskih 0,5 posto, na kojoj ih drži od prve polovine 2009. godine kada je financijska kriza bila na vrhuncu. Takva odluka također je u skladu s očekivanjima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANK OF ENGLAND, MARIO DRAGHI, ECB, KAMATNE STOPE