A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-mostar-125.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNS upozorava: Nasilje se pokušava prenijeti s bošnjačkog na hrvatska područja | Politika+
Regija

MOSTAR: HNS upozorava: Nasilje se pokušava prenijeti s bošnjačkog na hrvatska područja

Pozvali Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije BiH prebaci na hrvatska područja.

Piše: PolitikaPlus
'Činjenica da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije napadnuta, ukazuje i na moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih prosvjeda.'

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji okuplja jedanaest hrvatskih političkih stranaka ocijenilo je da je cilj političkih stranaka koje stoje iza nasilja u BiH opravdani bunt građana zloporabiti kako bi srušili županijske i državne institucije, te su pozvali Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije BiH prebaci na hrvatska područja.

"Činjenica da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije napadnuta, ukazuje i na moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih prosvjeda. A to je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Pojasnili su da kada se organizatorima nasilja nisu ispunila očekivanja da će se "spontani bunt" javiti i u većinskim hrvatskim područjima FBIH, pokušali su izvesti "antibirokratsku revoluciju" što je najzornije došlo do izražaja u Mostaru i u Orašju, umjesto da svoju oštricu usmjere prema vlastima Federacije BiH koje su najodgovornije za teško socijalno stanje.

Iz HNS-a su izrazili čuđenje što se oštrica bunta nije usmjerila k federalnim vlastima koje manipuliraju dijelom prosvjednika da bi prikrili svoja nedjela, te su pozvali građane da ne nasjedaju na provokacije.

"Mi legalni i legitimni predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u HNS-u pozivamo građane koji su nam dali podršku na izborima da ne nasjedaju na provokacije i manipulacije, a izabrane i imenovane predstavnike da nastave djelovati u institucijama u skladu s postojećim ustavno-pravnim poretkom dok ga ne izmijenimo na ustavan i demokratski način", naglašava HNS.

U subotu su se oglasila i dva HDZ-a koji su održali izvanredne sjednice predsjedništva. HDZ BiH je osudio napade i nasilje na imovinu i političke zloporabe prosvjedima, dok je HDZ 1990. pozvao na trajno zasjedanje svih tijela vlasti kako bi se prevladala aktualna kriza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, neredi, bih, mostar, hns