Tvrtke

RAZVOJ: Atlantic Grupa kreditom EBRD-a ulaže u naprednije poslovanje u Srbiji

'Osim ušteda u poslovanju od ovih se mjera očekuju konkretni pozitivni učinci u utjecaju na okoliš, poput smanjene količine emisija CO2.'

Piše: PolitikaPlus

Atlantic Grupa je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovorila kredit u iznosu od pet milijuna eura namijenjen za unapređenje energetske i resursne efikasnosti operativnog poslovanja u Srbiji, izvijestili su iz Atlantica.

Zajam je dio većeg paketa dogovorenog u studenome 2012. i omogućit će uvođenje ciljanih mjera poboljšanja efikasnosti kompanije sa sjedištem u Srbiji.

Zajam je dio većeg paketa dogovorenog u studenome 2012. i omogućit će uvođenje ciljanih mjera poboljšanja efikasnosti kompanije sa sjedištem u Srbiji

Osim ušteda u poslovanju od ovih se mjera očekuju konkretni pozitivni učinci u utjecaju na okoliš, poput smanjene količine emisija CO2.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Phil Bennett kazao je kako im je zadovoljstvom nastaviti suradnju s Atlantic Grupom te da će, iako se iznos zajma za novi projekt može činiti relativno skroman, utjecaj mjera koje će se njime financirati biti značajan. Uz to, dodatno naglašava i prekogranični karakter poslovanja jednako Atlantic Grupe i EBRD-a.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ističe kako ovaj ugovor, kao nastavak uspješne suradnje s EBRD-om, potvrđuje Atlantic Grupu kao pouzdanog i odgovornog partnera te pokazuje stalni angažman na unapređenju poslovanja Atlanticovih kompanija diljem regije, osiguravajući istovremeno dugoročne uštede poslovanju.

Atlantic Grupa je vodeći regionalni proizvođač i distributer robe široke potrošnje, prvenstveno hrane, pića, proizvoda za osobnu njegu, dodataka prehrani i farmaceutskih proizvoda s proizvodnim pogonima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Kao dugogodišnji partner, EBRD kontinuirano podupire razvoj i širenje Atlantic Grupe, a poseban naglasak stavlja se na prekogranične i regionalne aktivnosti te podršku energetskoj efikasnosti kao načinu smanjenja troškova i ovisnosti o energetskim zalihama.

Atlantic Grupa je u studenom 2012. s EBRD-om, Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i četirima komercijalnim bankama potpisala ugovor o refinanciranju vrijedan 307 milijuna eura. EBRD je aranžirao sindicirani kredit u iznosu do 232 milijuna eura, u kojemu je ova banka sudjelovala s vlastitim sredstvima od 60 milijuna eura, dok se ostatak od 172 milijuna eura sindicirao partnerskim bankama.

Riječ je o jednom od najopsežnijih projekata financiranja u aranžmanu EBRD-a u regiji te projektu kojim je EBRD, kao dioničar i vjerovnik Atlantic Grupe, potvrdio povjerenje u poslovanje i perspektivu kompanije, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, atlantic grupa, ebrd