Regija

MIŠLJENJE ANALITIČARA: Davor Gjenero: Načinom na koji je odgovorio Jasmili Žbanić, Milanović pokazao koliko toga ne razumije

'Njena reakcija pokazuje bošnjački nacionalizam.'

FOTO: cinemascop
Piše: Vanja Deželić

Redateljica Jasmila Žbanić se Zoranu Milanoviću obratila na vrlo grub način i poručila mu da nema što raditi u Bosni i Hercegovini. Na to ju je premijer podsjetio da prilikom svog filmskog stvaralaštva rado prihvaća novac koji stiže iz Hrvatske.

 

>> Redateljica Jasmila Žbanić poručila Zoranu Milanoviću: Marš kući!

 

>> Milanović o Jasmili Žbanić: U Hrvatskoj je dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi

- Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena. Milanoviću, marš kući - žestoko je poručila redateljica.

PUHOVSKI: To je prostački tip govora i njena reakcija pokazuje bošnjački nacionalizam. On itekako postoji, ali ima tu privilegiju da ga Bošnjaci izražavaju kao građanski bunt

Odgovor je uslijedio tijekom Milanovićeva gostovanja u emisiji '2u9' Romana Bolkovića na Jabuka TV.

- Prije emisije sam čuo za njenu poruku. Ona je u Hrvatskoj dobila tri milijuna kuna za film koji će vidjeti sto ljudi. Ja joj kažem da je ovdje dobrodošla - izjava je Zorana Milanovića, koja na prvi pogled djeluje mnogo racionalnije i mirnije.

Viđenje političkih analitičare, stručnjaka za diplomaciju, javne nastupe i općenito sve što politički lideri čine, a da je usmjereno prema javnosti jest ponešto drugačije na ovaj "skandal".

- Trebala je nastupiti pristojnije, ali poruka bi ostala ista. No i u tom primjeru je premijer pokazao da ne razumije što je dioba vlasti i društvenog života pa dovodi u pitanje autonomiju institucije koja je redateljici Žbanić dodijelila tri milijuna kuna. Postavio se kao da joj je novac dao iz svog nasljedstva. Isto tako se ponio i kada je pokušao utjecati na sudbene vlasti. Jednostavno ne razumije što je autonomija institucija - zaključuje Gjenero.

Žarko Puhovski ipak nije pokazao toliku sklonost "temperamentnoj" redateljici jer ga njen nastup podsjeća na "nacionalistički ispad".

- To je prostački tip govora i njena reakcija pokazuje bošnjački nacionalizam. On itekako postoji, ali ima tu privilegiju da ga Bošnjaci izražavaju kao građanski bunt. Sve u svemu, premijer je imao puno pravo doći u Mostar, posebno ako je pozvan i Jasmila Žbanić nije imala pravo reagirati na taj način - smatra Puhovski i dodaje.

 

- No, mislim da je prije ipak trebao otići u Sarajevo nego u Mostar. Naravno, ponavljam, on ima pravo otići u Mostar, ali to nije pametno, tvrdi naš sugovornik.

 

- Isto tako, moje je iskustvo pokazalo da kad god se HDZ i SDP usuglase oko nečeg da je to opasno, na kraju će više nego jasno Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, mostar, jasmila žbanić, zoran milanović