A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-038.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDZ: Zakon o obnovi spomenika u Dubrovniku neustavan i štetan | Politika+
Kultura

KRITIKE: HDZ: Zakon o obnovi spomenika u Dubrovniku neustavan i štetan

'Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnik je protuustavan i štetan jer krši trodiobu vlasti i predstavlja opasan presedan.'

Piše: PolitikaPlus

Dubrovačko-neretvanski HDZ danas je nedavno izglasane izmjene Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika ocijenio neustavnima i štetnima, ističući da će o tim zakonskim izmjenama svoju ocjenu dati Ustavni sud.

"Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnik je protuustavan i štetan jer krši trodiobu vlasti i predstavlja opasan presedan", poručio je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ove županijske organizacije Branko Bačić.

Naglasio je kako se Sabor nije trebao upuštati u donošenje tih zakonskih izmjena, ističući da će svoju ocjenu tog zakona, kojega smatra kontradiktornim i nepredvidivim, dati Ustavni sud.

Zakon je lošim ocijenio i župan Nikola Dobroslavić, ustvrdivši kako za državu nije dobro da izlazi iz obnove ugrožene spomeničke baštine, što je ocijenio presedanom. Upozorio je i kako je osnivački udjel županije u Zavodu za obnovu Dubrovnika smanjen s 20 na 10 posto bez ikakvih konzultacija.

Spomenuti zakon Sabor je na prijedlog Vlade izmijenio krajem siječnja, te je njime nakon 62 godine upravljanje dubrovačkim zidinama od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzeo Grad Dubrovnik, zbog čega su iz Društva najavili ustavnu tužbu.

Župan Dobroslavić kritizirao je i novi prijedlog reorganizacije državne uprave po kojem će sjedište državne uprave umjesto u Dubrovniku biti u Splitu. "Mi smatramo da je riječ o nepotrebnoj centralizaciji suprotnoj trendovima u Europskoj uniji", poručio je.

Dubrovački HDZ-ovac Antun Kisić kazao je da svaki takav zahvat treba postojati ozbiljna analiza, koja je izostala. "Smatramo da iza ovoga, suprotno najavljenoj decentralizaciji, vladajuća koalicija u Zagrebu vrši centralizaciju kako bi se omogućilo stranačko provođenje politike i stranačka kontrola kadrova", istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spomenici, dubrovnik, hdz