A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-bih-banda-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatski političari iz Posavine i Tuzle: Glavni problem Bosne i Hercegovine je nacionalno pitanje | Politika+
Regija

UVIJEK ISTO: Hrvatski političari iz Posavine i Tuzle: Glavni problem Bosne i Hercegovine je nacionalno pitanje

'Bez nacionalne ravnopravnosti nema ni gospodarskog napretka.'

Piše: Vanja Deželić

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Oršolić i poslanik HDZ-a u skupštini Tuzlanskog kantona Mijo Krešić su tijekom posjeta Zagrebu komentirali prosvjede u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini. Ocjena im je jednaka - za sve je kriva nacionalna neravnopravnost.

- Glavni problem Bosne i Hercegovine je nacionalno pitanje. Po tom pitanju postoji neravnopravnost, a bez nacionalne ravnopravnosti nema političkog ni gospodarskog napretka, a to dovodi do socijalnih problema i teške situacije u kojoj se građani nalaze - kazao je Marijan Oršolić.

Nije se zaustavio na tome, smatra da su Hrvati u neravnopravnom položaju kada se usporede s Bošnjacima i Srbima.

 - Mi želimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj svi imaju jednaka prava. Ne želimo viša prava od druga dva naroda, samo želimo jednaka kao što imaju i oni - komentirao je, ali nije precizirao misli li pritom na ukidanje Republike Srpske, o čemu je znao govoriti u prošlosti.

Nešto oprezniji, ali i ponešto konkretniji je bio Mijo Krešić, koji silne nemire vidi kao svojevrsnu priliku za Bosnu i Hercegovinu. Baš kao i njegov kolega Oršolić, naglasio je da podržava prosvjede, ali ne i nasilje ili uništavanje imovine.

- Događaji koji su se desili su jedan okidač. Bosna i Hercegovina treba promjene, a upravo su Hrvati zagovornici promjena, jedino je bilo pitanje koliko taj glas može ići daleko. Ovo je prilika, a krenula je iz Tuzle, i ako je budemo spremni za iskoristiti mogli bi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u onom pravcu u kojem bi trebala ići - rekao je Krešić i propustio u detalje pojasniti taj pravac u kojem bi BiH trebala krenuti ako se iskoristi prilika.

 No s obzirom na tematiku susreta u Zagrebu, vjerojatno je poput Marijana Oršolića mislio na nacionalno pitanje. Političari u BiH nekako stalno u prvi plan postavljaju baš to, dok građani ističu nezaposlenost, neimaštinu i siromaštvo kao glavne razloge nezadovoljstva. Također, ne vide kako bi toliko tražena nacionalna ravnopravnost pomogla da se Bošnjaci, Hrvati i Srbi prestanu osjećati jednako neravnopravno po pitanju svih navedenih razloga nezadovoljstva. Njihove riječi nekako bi više smisla imale ako bi se pokazalo da su Hrvati najugroženiji u ovoj teškoj socijalnoj situaciji.

Naravno, na tragu komentara otprije, nije bilo neočekivano što je pozdravljen posjet premijera Zorana Milanovića Mostaru.

- Za nas Hrvate u BiH to je jedna pozitivna posjeta. Ne bi bilo dobro da ovo što se događa preraste u međuetnički sukob tako da iz tog razloga pozdravljamo posjet premijera Zorana Milanovića Mostaru. Potpora svakom naporu koji dolazi iz Republike Hrvatske, s bilo koje strane, potpora je okretanju BiH prema Europskoj uniji - komentirao je Krešić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bosna i hercegovina, tuzla, prosvjed, neravnopravnost, nacionalizam