Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U središtu interesa ulagača pad dobiti i prepolovljena dividenda HT-a

''Predložena dividenda daje dividendni prinos od 5,3 posto, što je niže nego prethodnih godina, kada se prinos kretao oko 10 posto.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Sezona objave financijskih rezultata domaćih kompanija danas će dosegnuti vrhunac, pa bi na Zagrebačkoj burzi trgovanje moglo biti nestabilnije, dok će u fokusu biti dionica HT-a, nakon što je kompanija izvijestila o padu lanjske dobiti i najavila dividendu od 9 kuna po dionici. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a dva pad.

„Predložena dividenda daje dividendni prinos od 5,3 posto, što je niže nego prethodnih godina, kada se prinos kretao oko 10 posto“

Crobex indeks jučer je ojačao 0,08 posto, na 1.810 bodova, nastavivši blagi uspon sedmi dan uzastopno. Crobex10 oslabio je, pak, 0,04 posto, na 1.007 bodova. Redovni promet iznosio je 10,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,6 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HUP-a Zagreb, 2,14 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,82 posto, na 1.580 kuna.

Slijedi dionica Podravke, s 1,73 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 1,9 posto, na 286,75 kuna.

Milijunski prometi ostvareni su još i dionicama Vira, čija je cijena stagnirala na 605 kuna, te HT-a, čija se cijena spustila 1 posto, na 170 kuna.

„Danas je vrhunac sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija, pa je moguća pojačana volatilnost cijena na pojedinim dionicama, no Crobexi bi mogli i dalje stagnirati zbog slabog makroekonomskog okruženja“, izjavio je Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Jutros je agencija Fitch Ratings smanjila izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, potvrdivši dosadašnji dugoročni rejting 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu.

Kreditni rejting Hrvatske kod Fitcha i dalje je jedan stupanj iznad rejtinga koji Hrvatska ima kod Standard&Poor'sa. S&P je prije tri tjedna snizio dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

I treća najveća svjetska rejting agencija Moody's drži rejting Hrvatske jedan stupanj više nego S&P, na Ba1, uz stabilne izglede. No, kod sve tri agencije rejting Hrvatske je u neinvesticijskom području.

„Pažnju ulagača vjerojatno će najviše privući izvješće HT-a, čiji su rezultati poslovanja uglavnom u skladu s očekivanjima, s obzirom na izazovnu gospodarsku situaciju u protekloj godini“, ocjenjuje Oluić.

HT je lani ostvario 1,44 milijarde kuna neto dobiti, što je 15 posto manje nego godinu ranije. Pritom su prihodi pali za 6,8 posto, na 7,04 milijarde kuna. Po riječima Davora Tomaškovića, predsjednika Uprave, HT planira pokrenuti značajnija ulaganja u razvoj, realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja, te mogućnosti za iskorak u ponudi usluga i proizvoda na tržištu jugoistočne Europe.

Stoga HT predlaže da se 736,96 milijuna kuna neto dobiti isplati dioničarima kroz dividendu, što iznosi 9 kuna po dionici. Na taj se način predlaže isplata 51,5 posto ostvarene dobiti dioničarima, dok bi se 48,5 posto dobiti reinvestiralo. Za reinvestiranje je tako predloženo 694 milijuna kuna, za što će se povećati temeljni kapital kompanije.

„Predložena dividenda daje dividendni prinos od 5,3 posto, što je niže nego prethodnih godina, kada se prinos kretao oko 10 posto“, navodi Oluić.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, unatoč razočaravajućim makroekonomskim podacima, jer ulagači smatraju da su ti pokazatelji slabi zbog lošeg vremena, a ne nejakih gospodarskih temelja.

Dow Jones ojačao je 0,40 posto, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, a Nasdaq indeks 0,94 posto, na 4.240 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem usponu burzovnih indeksa na Wall Streetu.

„Od važnijih pokazatelja, danas će biti objavljeni podaci o kretanju BDP-a niza zemalja EU, koji bi mogli utjecati na smjer kretanja cijena dionica na europskim burzama. Na američkom tržištu u fokusu investitora bit će podaci o kretanju industrijske proizvodnje u SAD-u u siječnju te povjerenja potrošača u veljači“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatski telekom, t-ht, crobex, zagrebačka burza