A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Knjiga 'Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti' | Politika+
Kultura

PRESJEK: Knjiga 'Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti'

'Ono što je najbolnije i što najviše pogađa građane otkriva slučaj Perković.'

Piše: PolitikaPlus

Knjiga Josipa Jurčevića "Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti" predstavljena je Domu invalida Domovinskoga rata u Zagrebu.

Govoreći o svojoj knjizi Jurčević je istaknuo kako se u 24 godine samostalne hrvatske države jasno vidi da su strukture koje su vladale prije devedesetih, zapravo preuzele pozicije moći u Hrvatskoj 1990. godine.

Pri tome su im, kako je ocijenio, glavni operater i moderator bila Služba državne sigurnosti, koja se u cijelosti preselila iz komunizma u Hrvatsku.

Po Jurčevićevu mišljenju paradoks je u tome što je ta Služba državne sigurnosti prije devedesete svim sredstvima branila komunizam i Jugoslaviju, a pritom joj je glavni neprijatelj bila hrvatska država i demokracija.

Napomenuvši da su devedesete trebali braniti demokraciju, ustvrdio je, i da se vidi kako su je branili upravo po sadašnjem stanju u zemlji, koja je u socijalnom kaosu i raspadu, gdje su heroji hrvatske obrane, zapravo malo pomalo, proglašeni ratnim zločincima, a ratni zločinci i agresori postaju ugledni i bogati građani.

"Ono što je najbolnije i što najviše pogađa građane otkriva slučaj Perković", rekao je Jurčević dodavši kako postaje vidljivo tko nas je zapravo opljačkao od devedesete na ovamo.

Po njegovim riječima ključne osobe koje su pokrale javna dobra, poduzeća i državu prije devedesete nastavile taj posao s nekim novim ljudima i nakon devedesete.

Jurčević u knjizi navodi niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do takozvanih tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara. Također otvara cijeli niz tema koje su bile prešućene, poput političkih likvidacija s političkim motivima nakon 1990. godine, pa su obrađeni slučajevi primjerice Mire Barišića, Ante Paradžika, Ludvika Pavlovića i ostalih. Otvara i pitanje uloge Službe državne sigurnosti u otimanju oružja teritorijalne obrane Republike Hrvatske, prodavanju oružja Hrvatskoj po višestruko većim cijenama i tko se na tome obogatio.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Dokumentacijsko informacijsko središte - DIS.

Josip Jurčević (1951.) nositelj je kolegija "Opća povijest XX. stoljeća" na Studiju povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, kolegija "Povijest uspostave suvremene hrvatske države" na Studiju novinarstva Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te kolegija "Svjetska povijest XX. stoljeća na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Bleiburg – jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip perković, knjiga, josip jurčević