A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vodeća slovenska oporbena stranka najavila ustavnu tužbu protiv vlade | Politika+
Regija

LJUBLJANA: Vodeća slovenska oporbena stranka najavila ustavnu tužbu protiv vlade

'Nije u roku predložila zakon o provedbi fiskalnog pravila koje je u slovenski ustav uneseno prošle godine.'

Piše: PolitikaPlus

Vodeća slovenska oporbena stranka najavila je u utorak da će ustavnom sudu podnijeti ustavnu tužbu protiv vlade jer ona nije u roku predložila zakon o provedbi fiskalnog pravila koje je u slovenski ustav uneseno prošle godine.

"Ako vlada zakon ne predloži u roku sedam dana, uložit ćemo ustavnu tužbu protiv premijerke i svih ministara", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko.

Fiskalno pravilo u ustav je uneseno u svibnju prošle godine, a predviđa da od 2015. državni prihodi i rashodi moraju biti uravnoteženi i bez proračunskog deficita, osim u izuzetnim okolnostima. Slovenija je pravilo u ustav unijela u skladu s novim pravilima EU-a, ali provedbeni zakon koji parlament treba prihvatiti dvotrećinskom većinom još nije donesen iako je to trebalo učiniti u roku šest mjeseci.

"Vlada je morala predložiti zakon, a to nije učinila i ustavna tužba je utemeljena jer je kršila ustav", rekao je Tanko, dodajući da je provedba zakona važna kako bi se zaustavilo pretjerano zaduživanje koje provodi sadašnja vlada.

Ministarstvo financija objavilo je da se izvedbeni zakon o provedbi ustavnog fiskalnog pravila još usklađuje i da bi uskoro morao biti prihvaćen, a stranke u vladi navode da vlada ne snosi sama odgovornost što to do sada nije učinjeno jer su izvedbeni zakon parlamentu mogli predložiti i zastupnici, odnosno zastupničke skupine.

Prema slovenskom ustavu, ustavni sud može opozvati vladu ili predsjednika države ako ustanovi da oni teže krše ustav, ali samo ako to potvrde dvije trećinje ustavnih sudaca.

Protiv vlade i predsjednika države proteklih je dvadeset godina bilo uloženo nekoliko ustavnih tužbi, ali ih ustavni sud nije uzeo u razmatranje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljana, ustavna tužba, slovenija