Regija

SLOVENIJA: Štete u šumama 194 milijuna eura, ukupno više od 300 milijuna

'Štete su pogodile pola milijuna hektara šumskih površina, a oko 660 hektara šume treba u cijelosti posjeći i ponovo posaditi novo drveće.'

Piše: PolitikaPlus

Štete koje je početkom mjeseca u slovenskim šumama uzrokovao led koji je lomio drveće iznose 194 milijuna eura, izjavio je direktor državnog Zavoda za šume Damjan Oražem dodavši da je šteta veće od prvotnih predviđanja.

Ukupne štete od leda po zadnjim procjenama prelaze 300 milijuna eura, a u šumama će zbog lomljenja stabala uslijed leda i snijega biti potrebno posjeći i izrezati 7 milijuna kubičnih metara drvne mase.

"Štete su pogodile pola milijuna hektara šumskih površina, a oko 660 hektara šume treba u cijelosti posjeći i ponovo posaditi novo drveće", kazao je Oražem.

Ministar za okoliš i prostor Samo Omerzel izjavio je prošli tjedan u parlamentu da šteta koju su snijeg i led nanijeli na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, bez štete u šumama, iznosi oko 120 milijuna eura, tako da se ukupne štete od ledenog nevremena sada procjenjuju na preko 300 milijuna eura.

To je više od 0,6 posto slovenskog BDP-a, što je uvjet da Slovenija za nastalu štetu od vremenske katastrofe dobije pomoć od Europske unije. Uz to, Slovenija računa i na povoljne kredite za uklanjanje posljedica nevremena od Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), o čemu je s bankama već počela razgovore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samo omerzel, šuma, slovenija, drveće