Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex nema snage za oporavak, ostaje nadomak 1.800 bodova?

''Danas bi trgovanje na inozemnim burzama moglo biti relativno mirno, slično dosadašnjem.''

Piše: PolitikaPlus


„Crobex je jučer oslabio četvrti dan zaredom, iako uz nešto veću likvidnost nego prethodnih dana, zahvaljujući pojačanoj trgovini dionicom HT-a. Kako nema poticajnih vijesti, Crobex nema snage za snažniji oporavak, tako da danas očekujem relativno mirno trgovanje“

Kako nema poticajnih vijesti, trgovanje na Zagrebačkoj burzi i danas bi moglo biti relativno mirno, a Crobex bi mogao stagnirati nadomak psihološki važne granice od 1.800 bodova. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,24 posto, na 1.786 bodova, kliznuvši tako četvrti dan zaredom. Crobex10 spustio se 0,19 posto, na 993 boda, zabilježivši minus peti dan uzastopno.


Redovni promet dosegnuo je 13,6 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 6,36 milijuna kuna u redovnom trgovanju te 3,5 milijuna kuna u blok transakciji. Pritom je njezina cijena ojačala 0,59 posto, na 170 kuna.

Uz promet iznad 2 milijuna kuna, cijena dionice Podravke ojačala je 1,09 posto, nastavno na objavu da će koprivničku kompaniju od 1. travnja napustiti 340 radnika, u sklopu programa zbrinjavanja viška zaposlenih.

Najveća dobitnica bila je dionica Varteksa, s porastom cijene za 8,91 posto na 21,5 kuna, uz 660.000 kuna prometa. Ta kompanija jučer je izvijestila da je u 2013. ostvarila dobit od 65,9 milijuna kuna, nakon gubitka od 126,6 milijuna u 2012. Rezultat je to jednokratnih stavki, odnosno porasta prihoda od prodaje nekretnina i imovine u sklopu predstečajne nagodbe.

„Crobex je jučer oslabio četvrti dan zaredom, iako uz nešto veću likvidnost nego prethodnih dana, zahvaljujući pojačanoj trgovini dionicom HT-a. Kako nema poticajnih vijesti, Crobex nema snage za snažniji oporavak, tako da danas očekujem relativno mirno trgovanje“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, u fokusu investitora i dalje bi mogla biti uobičajeno najlikvidnija izdanja.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer je sve jasnije da će Fed i dalje smanjivati poticajne mjere, osim ako ne dođe do značajnijih negativnih promjena u gospodarstvu.

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 16.040 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 1.828 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 4.237 bodova.

Cijene dionica pale su nakon to je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji pokazuje da se nekoliko čelnika središnje banke zalaže za daljnje smanjenje programa kupnje obveznica po dosadašnjem tempu, za 10 milijardi dolara mjesečno, ako ove godine ne bude velikih negativnih promjena u gospodarstvu.

I na azijskim su burzama zbog toga cijene dionica jutros pale, a ulagače je razočaralo i daljnje slabljenje industrijske aktivnosti u Kini.

Naime, HSBC banka objavila je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini, koji je u veljači pao sa 49,5 na 48,3 boda, najnižu razinu u sedam mjeseci.

„Dakle, možemo očekivati daljnje smanjenje ekspanzivne monetarne politike Feda. Mnogi analitičari smatraju da je dosadašnje vođenje monetarne politike bilo uspješno, te da najveće svjetsko gospodarstvo sada može nastaviti oporavak bez pomoći Feda“, navodi Nagy.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljeni indeksi potrošačkih cijena u SAD-u i eurozoni.

„Danas bi trgovanje na inozemnim burzama moglo biti relativno mirno, slično dosadašnjem“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tamas nagy, crobex, zagrebačka burza