A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-kc-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podravka: Imamo više od pola dionica Mirne, stečaj nam je najgore rješenje! | Politika+
Tvrtke

NOVI DIO PRIČE: Podravka: Imamo više od pola dionica Mirne, stečaj nam je najgore rješenje!

''Geneza je bila jedini izbor Mirne i zato su svi pokušaji pregovori za spas rovinjske tvrtke propali.''

Piše: Vanja Deželić

Rovinjska Mirna, tvrtke Geneza i Podravka te Ministarstvo financija u krugu su konflikta i jedni druge optužuju za dezinformiranje javnosti, od čega najviše štete ima upravo Mirna, kojoj prijeti stečaj. Svim silama pokušavaju dokazati da se stečaj mogao izbjeći i bez ovih polemika, ali teško da ćemo ikada saznati tko je u pravu, tko se vodi isključivo interesima i kome je uopće stalo do 250 radnika.

 

>> Mirna argumentima 'poklopila' Slavka Linića: Dajte da i mi vidimo tu Podravkinu ponudu!

Ministar Slavko Linić nastupima u javnosti ostavlja dojam kao da mu ni do koga nije stalo, ali više brine što u napadima ne koristi konkretne podatke i argumente. Pa tako nije otkrio kakvu je ponudu Podravka dala Mirni, a oni to odbili. Mirna pak tvrdi da ponudu nikada nije dobila pa ni vidjela. A Podravka pak ima svoju priču, koja je poprilično duga, ali ne otkriva baš previše.

Ministarstvo financija je predložilo da Mirna napravi dopunu plana na način da dokapitalizaciju koju se predlaže može izvršiti HPB, odnosno imatelj potraživanja kojeg HPB d.d. ima prema Mirni. Dužnik je u planu restrukturiranja predviđao da takvu dokapitalizaciju može izvršiti samo Geneza

Naime, na naš upit o ponudi koju su navodno poslali rovinjskoj Mirni, dobili smo iznimno opširan odgovor, no bez tog konkretnog podatka. Dakle, svi nekako hodaju po rubu i otkrivaju ono što im odgovara.

- Dana 13. veljače 2014. godine na ročištu za glasanje o planu restrukturiranja Ministarstvo financija se javno očitovalo prema Mirni d.d. o planu restrukturiranja kojeg je dužnik kao dopunjeni plan objavio jedan dan prije ročišta, odnosno 12. veljače 2014. godine. Ministarstvo financija je na ročištu navelo da će podržati predloženi plan restrukturiranja ukoliko se otkloni nezakonitost iz plana po kojoj se odabir načina namirenja vjerovnika druge skupine - financijske institucije može provesti uz izričitu suglasnost strateških partnera Grada Rovinja i Geneza d.o.o. Ministarstvo financija je predložilo da Mirna d.d. napravi dopunu plana na način da dokapitalizaciju koju se predlaže može izvršiti HPB d.d., odnosno imatelj potraživanja kojeg HPB d.d. ima prema Mirni d.d. Dužnik je u planu restrukturiranja predviđao da takvu dokapitalizaciju može izvršiti samo Geneza d.o.o., dok bi temeljem prijedloga Ministarstva financija to mogao učiniti i bilo tko drugi (pa i Geneza d.o.o.), odnosno takva dopuna ne bi suštinski mijenjala plan restrukturiranja te položaj dužnika i vjerovnika - ističu iz Podravke.
 
Predstavnik HPB d.d. se usuglasio i podržao prijedlog Ministarstva financija te naveo da će HPB d.d. također u tom slučaju podržati plan, ali prema navodima Podravke, Mirna je to sabotirala.
 
- Na ročištu je zatraženo očitovanje Uprave Mirne d.d. o prethodno navedenome, na što je Uprava dužnika na našu žalost izjavila da se ne može usuglasiti s navedenim prijedlogom Ministarstva financija te da ostaje kod svog prvotnog plana koje uključuje sudjelovanje isključivo društva Geneza d.o.o. te u kojem Grad Rovinj i Geneza d.o.o. daju suglasnost za odabir načina namirenja vjerovnika druge skupine – financijske institucije - stoji u opširnom priopćenju.

Mirna pak navodi da je u godinu i pol dana pod "ravnanjem" Geneze ostvaren nikad viši poslovni rezultat, da su sve plaće radnicima uredno isplaćivane, baš kao i dugovi dobavljačima. Stoga su i odbili takav plan, žele biti uz one kojima vjeruju.

Podravka je založni vjerovnik na 53,85 posto dionica Mirne te joj u tom svojstvu predstavlja izuzetnu štetu mogućnost da nad Mirnom bude otvoren stečaj. U stečajnom postupku su interesi vlasnika pa tako i založnog vjerovnika na zadnjem mjestu pa stoga Podravka ima interes da Mirna opstane i uspješno posluje

- Smatramo da je prijedlog Ministarstva financija nepotrebno odbijen od strane Uprave dužnika, a obzirom da takav prijedlog nije predstavljao nikakvu suštinsku promjenu položaja vjerovnika i dužnika u planu restrukturiranja. Podravka d.d. je na ročištu jasno izrazila svoj interes da sudjeluje u dokapitalizaciji koja je potrebna za uspješan dovršetak postupka predstečajne nagodbe, ali i svoj dugoročni interes kao strateški partner Mirne d.d. - rekli su nam u Podravci.

I tu je taj škakljivi dio priče, zbog kojeg se teško svrstati na neku od strana. Podravka od stečaja nema nikakav interes, nemaju ni Geneza, Rovinj, a ni sama Mirna. No sindikati nakon što su saslušali sve strane tvrde da stečaj pak jest najbolje rješenje. Umjesto da sve razjasni na pravi način, ministar Linić kao da uživa u ovakvim zavrzlamama. A dužnost bi mu trebala biti objasniti sve u detalje jer je previše pomogao nekim tvrtkama.
 
- Podravka je založni vjerovnik na 53,85 posto dionica Mirne d.d. te joj u tom svojstvu predstavlja izuzetnu štetu mogućnost da nad Mirnom d.d. bude otvoren stečaj. U stečajnom postupku su interesi vlasnika pa tako i založnog vjerovnika na zadnjem mjestu pa stoga Podravka d.d. logično ima interes da Mirna d.d. opstane i uspješno posluje. Podravka je jasno iskazala interes za strateškom suradnjom s Mirnom d.d. još u travnju 2013. godine pozivajući navedeno Društvo na natječaj u segmentu proizvodnje ribljih konzervi pod markom Eva. S obzirom na sve veće zahtjeve, odnosno povećani izvoz Podravkinih ribljih konzervi pod markom Eva, najpoznatijom markom u ovoj regiji, željeli smo ostvariti suradnju u proizvodnji s Mirnom d.d. čime bi se iskoristivost kapaciteta Mirne d.d. podigla na višu razinu od sadašnje što bi svakako donijelo brojne koristi društvu Mirna Rovinj - tvrde u Podravci i još jednom izražavaju žaljenje što "uprava Mirne nije našla za korisnim uključiti i Podravku kao mogućeg partnera pri izradi Plana predstečajne nagodbe već se fokusirala isključivo na jednu tvrtku".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko linić, rovinj, geneza, mirna