Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Stagnacija Crobexa, u fokusu rezultati Atlantic grupe

''Očito je da se smiruje razdoblje intenzivnijeg trgovanja, nakon sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a u fokusu investitora mogla bi biti dionica Atlantic grupe, koja bi trebala objaviti poslovne rezultate za prošlu godinu. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Protekli tjedan Crobexi su nastavili kliziti, a i likvidnost je bila skromnija; u prosjeku je dnevno dosezala otprilike 12 milijuna kuna, što je najniže od početka mjeseca. Očito je da se smiruje razdoblje intenzivnijeg trgovanja, nakon sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija“

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna za 0,65 posto, na 1.787 bodova, a Crobex10 za 0,78 posto, na 993 boda. Redovni promet iznosio je 57 milijuna kuna, što je 41 milijun manje nego tjedan dana prije.

Uz to, ostvareno je oko 8 milijuna kuna u blok transakcijama dionicama HT-a (5,8 milijuna kuna) i Končar Elektroindustrije (2 milijuna).

„Protekli tjedan Crobexi su nastavili kliziti, a i likvidnost je bila skromnija; u prosjeku je dnevno dosezala otprilike 12 milijuna kuna, što je najniže od početka mjeseca. Očito je da se smiruje razdoblje intenzivnijeg trgovanja, nakon sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 16,5 milijuna kuna. Cijena joj je neznatno pala, za 0,03 posto, na 169,65 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Podravke, s više od 3,7 milijuna kuna i rastom cijene za 2,12 posto, na 289,01 kunu. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Belja, 2,6 milijuna. Cijena joj se spustila 3,07 posto, na 47 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Siemensa, s padom cijene od 45,65 posto, na 375 kuna. Po padu cijene još se izdvajaju i dionice Hidroelektre, za 20,6 posto, Termes grupe, 11,4 posto te Saponije, 7,3 posto.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica RIZ Odašiljača, sa skokom cijene za 20 posto. Znatnije je porasla i cijena dionice ACI-ja, za 7,6 posto.

„U fokusu investitora danas će vjerojatno biti dionica Atlantic grupe, koja će izvijestiti o poslovnim rezultatima za prošlu godinu“, ističe Špoljar.

Dionica Atlantic grupe protekloga tjedna poskupjela je 0,65 posto, na 780 kuna, uz 1,3 milijuna kuna prometa.

U međuvremenu, Centar za restrukturiranje i prodaju danas je na svojim internetskim stranicama objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 318.423 dionice Hotela Imperial koje čine 50,08 posto udjela u temeljnom kapitalu, te 1.146.181 dionicu Jadroplova, koje čine udjel od 70,03 posto. Rok za podnošenje pisma namjere je 26. ožujka.

Upravo zbog očekivanja skorašnje privatizacije državnih udjela u tim turističkim kompanijama, protekloga tjedna cijene dionica Jadroplova skočile su za 11,7 posto, a Hotela Imperial za 4,7 posto.

A na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon dva tjedna rasta, dok je na većini europskih tržišta nastavljen uspon burzovnih indeksa.

Dow Jones prošloga je tjedna oslabio 0,3 posto, na 16.103 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 posto, na 1.836 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 4.263 boda.

Pad cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da se nekoliko čelnika središnje banke zalaže za daljnje smanjenje programa kupnje obveznica po dosadašnjem tempu, za 10 milijardi dolara mjesečno, ako ove godine ne bude većih negativnih promjena u gospodarstvu.

„Dok je američko tržište protekli tjedan završilo u blago negativnom teritoriju po prvi puta od početka veljače, na većini europskih burzi indeksi su porasli, pod utjecajem solidnih tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija“, navodi Špoljar.

Londonski FTSE ojačao je prošli tjedan 2,6 posto, na 6.838 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 4.381 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,1 posto, na 9.656 bodova.

„Ovoga tjedna na inozemnim burzama investitori će osluškivati signale iz Feda vezane uz monetarnu politiku, a pratiti će i brojne makroekonomske objave. Danas se očekuje Ifo indeks poslovne optimističnosti za Njemačku, a sutra indeks povjerenja potrošača u SAD-i i Njemačkoj. Najbrojnije objave bit će u četvrtak, kad se između ostaloga očekuju podaci o nezaposlenosti u Njemačkoj, te povjerenje potrošača u eurozoni i SAD-u“, zaključuje Špoljar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR ŠPOLJAR, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, KONČAR, ATLANTIC GRUPA