Hrvatska

VUKOVAR: Stožer najavio akciju postavljanja plakata sa slikom ozlijeđenog Pajičića

'Niko ne sme da vas bije sem hrvatske milicije.'

Piše: PolitikaPlus

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara izvijestio je da počinje Akciju "Pajičić - do istine" u sklopu koje će diljem Hrvatske biti postavljeni plakati s likom hrvatskog branitelja Darka Pajičića, teško ozlijeđenog lani u studenome u sukobu s policajcem nakon što je razbio dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policije.

Na plakatu je s jedne strane fotografija Darka Pajičića koji leži u bolničkoj postelji i natpis "hrvatski branitelj Pajičić", a s druge logo Stožera i natpis "Niko ne sme da vas bije sem hrvatske milicije". Iz Stožera u priopćenju za javnost ističe se kako su tražili pokretanje kaznene prijave protiv policajca Saše Sabadoša zbog uporabe prekomjerne sile, prekoračenja ovlasti i ometanja pružanja pomoći unesrećenome te ostavku ministra policije Ranka Ostojića.

"Mi smo govorili i govorimo, ali se naš glas ne pušta u eter. U medijskoj smo blokadi", tvrde iz Stožera i poručuju predsjedniku države Ivi Josipoviću, Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću da Pajičića "imaju na duši".

Ističu kako je Darko Pajičić čudom preživio frakturu lubanje i izljev krvi u mozak, da mu je odstranjen veliki dio lubanje, što se vidi i na fotografiji s plakata, te da je "čudnom skrbi u bolnici slomio kuk", a zbog svih ozljeda imat će doživotne posljedice.

Izvor iz MUP-a navodi pak danas da je policajac "bio dužan postupati prema osobama koje su pokušavale oštetiti dvojezične ploče" i da je Pajičić pritom bio u teškom pijanom stanju jer mu je tri sata poslije utvrđeno 3,48 promila alkohola, što je na granici nesvjesnog stanja. U takvom stanju, navodi izvor iz MUP-a, Pajičić je "od uporabe policijske prisile udario licem u zgradu, izgubio ravnotežu i pao te zadobio frakturu zatiljne kosti s manjim hematomom mozga".

Izvor iz MUP-a ističe da je policajac uporabio silu nad Pajičićem kako bi ga spriječio "u daljnjem činjenju kaznenog djela nakon što je s Robertom Horvatom ubrzanim korakom došao do ulaza vukovarske policijske postaje s kamenjem u rukama, gdje je jedan od njih odmah počeo razbijati dvojezičnu ploču". U tome, tvrdi izvor iz MUP-a, nisu prestali ni nakon policijskog upozorenja pa su bili ispunjeni "svi uvjeti za primjenu tjelesne snage".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, akcija, vukovar