A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kresimir-sever-prosvjed-zoom-098.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjednici na Markov trg donijeli 'eksploziv' i poručili vladajućima: Pošteno ste nas prevarili! | Politika+
Mojbiz

ZABRINUTI RADNICI: Prosvjednici na Markov trg donijeli 'eksploziv' i poručili vladajućima: Pošteno ste nas prevarili!

Prosvjednici negoduju i zvižde.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus
Aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koje namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

Pred Hrvatskim saborom u tijeku je prosvjedni skup protiv prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) u organizaciji sindikalnih središnjica koje na taj način pokušavaju spriječiti promjene radnog zakonodavstva koje smatraju štetnim za radnike budući smanjuje njihova prava u korist poslodavaca i kapitala.

Više od tisuću prosvjednika prati raspravu u Saboru putem videozida zviždeći i noseći sindikalna obilježja i transparente. Na njima, među ostalim, piše "Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom", "Protiv nasilja nad radnicima", "Pošteno ste nas prevarili" i dr.

Prosvjednici negoduju i zvižde na izlaganja predstavnika vladajuće koalicije koji u raspravi ukazuju na nužnost izmjene ZOR-a.

Aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koje namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

Nakon jučerašnjeg dvosatnog štrajka solidarnosti, današnji prosvjedni skup na Markovu trgu organizirali su Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati upozoravaju da su predložene izmjene ZOR-a uvrštene u saborsku raspravu bez prethodno provedene rasprave socijalnih partnera i konsenzusa jer nisu prihvaćeni njihovi argumenti. Stoga traže povlačenje prijedloga iz saborske procedure, inače se neće vratiti za pregovarački stol.

Sindikati tvrde da se novim ZOR-om ruši cijena rada, produljuje radno vrijeme, skraćuje otkazni rok, ograničava pravo na štrajk, minorizira uloga sindikata te, kroz uvođenje zapošljavanja preko agencija, stvara nesigurnost radnih mjesta.

Također kažu da fleksibilizacija tržišta rada neće polučiti rezultate koje želi postići Vlada, a to su smanjenje nezaposlenosti, povećanje konkurentnosti gospodarstva i privlačenje investicija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZOR, PROSVJED, SINDIKATI, SABOR