Mojbiz

OBEĆANJE: Milanović u Kuparima: Do kraja proljeća bit će poznat koncesionar

'Do kraja proljeća trebalo biti jasno tko će dobiti koncesiju i pravo građenja na 99 godina i uložiti nekoliko stotina milijuna eura te otvoriti barem 300 radnih mjesta.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je za posjeta Kuparima, kompleksu bivšega vojnog odmarališta, kako bi do kraja proljeća trebalo biti jasno tko će dobiti koncesiju i pravo građenja na 99 godina i uložiti nekoliko stotina milijuna eura te otvoriti barem 300 radnih mjesta.

Premijer Milanović obišao je s ministrom turizma Darkom Lorencinom i predstavnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem kompleks negdašnjega vojnog odmarališta Kupara u čijem je sastavu pet hotela - "Grand", "Kupari", "Pelegrin" te "Goričina 1" i "Goričina 2".

Ovaj kompleks je 19 godina zanemaren za što je odgovorna hrvatska država, odnosno vlasti zato što se ovdje ništa nije događalo, posebno u zadnjem desetljeću kad je bilo vrijeme konjukture

Nakon obilaska premijer Milanović rekao je novinarima kako ekonomska i financijska situacija u zemlji nije jednostavna te da BDP i dalje stagnira, ali se očekuje da u ovoj i u idućoj godini počne konačno rasti.

"Ovo su važni projekti koji bi trebali tome doprinijeti jer je država direktno uključena i njezin rad ili nerad rezultira investicijom ili neinvesticijom. Ovaj kompleks je 19 godina zanemaren, za što je odgovorna hrvatska država, odnosno vlasti zato što se ovdje ništa nije događalo, posebno u zadnjem desetljeću kad je bilo vrijeme konjukture", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako je Vlada u dvije godine "napravila jedan kompleksan pravni posao" i da je sve spremno za investiciju. "Do kraja proljeća trebali bismo imati jasnu situaciju tko će dobiti koncesiju i pravo građenja na 99 godina i ovdje uložiti više stotina milijuna eura i otvoriti barem 300 radnih mjesta, ovisno o tome kolika bude sezona", rekao je Milanović.

Sredinom siječnja Vlada je naime donijela odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i služnosti nekretnina na lokaciji Kupari 1. Objava poziva je neobvezujuća, a nakon obnove zemljišne knjige, postupka koji je u tijeku, bit će proveden postupak poziva za dostavu obvezujuće ponude. Izbor investitora očekuje se u prvom kvartalu 2014.

Na lokaciji je predviđena izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina. Svi su hoteli devastirani, a nakon obnove planira se kapacitet od najviše 1500 postelja.

Premijer je danas u Kuparima rekao kako Vlada radi i na drugim projektima, npr. u Korčuli, gdje je Hotelsko turističko poduzeće privatizirano te se, kako je istaknuo, ondje "stvari miču s mjesta", još i u vezi s hotelima "Plat" te Brijunima.

"Stvari se događaju, Vlada može otkloniti zapreke investicijama", zaključio je premijer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kupari, zoran milanović, investicija