A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-134.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte u uzletu zbog Ukrajine - u Londonu poskočila čak 2,9 dolara | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte u uzletu zbog Ukrajine - u Londonu poskočila čak 2,9 dolara

Situaciju spašava blaga zima, zbog koje su zalihe na visokim razinama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene sirove nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima zbog eskalacije napetosti u odnosima Ukrajine i Rusije koja je u fokus gurnula opskrbu energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte poskočila 2,90 dolara u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, na 111,97 dolara, a nakratko je dosegnula i 112,10 dolara, najvišu razinu od 30. prosinca. Na američkom je tržištu barel nakratko poskočio 2,16 dolara, na 104,75 dolara za barel, da bi se potom stabilizirala na 104,50 dolara.

Relativno blaga zima u Europi smanjila potražnju za lož uljem pa su zalihe u najvećim europskim skladištima više oko 20 posto nego prošle godine.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk kazao je da ruska primjena vojne sile predstavlja "objavu rata". Ruski predsjednik dobio je u usubotu zeleno svjetlo parlamenta za upotrebu vojne sile radi "zaštite ruskih građana u Ukrajini".

"Naftna tržišta reagiraju na mogućnost pogoršanja situacije", tumači drži Ben Le Brun iz OptionsXpressa.

Napetosti u Ukrajini potpirile su strah od poremećaja u isporukama ruskog plina u Europu, zbog čega bi poskočila potražnja za alternativnim gorivima poput lož ulja.

Pritom je relativno blaga zima u Europi smanjila potražnju za lož uljem pa su zalihe u najvećim europskim skladištima više oko 20 posto nego prošle godine.

Stoga Michael Poulsen iz Global Risk Managementa drži da će cijene nafte još malo porasti, potom se stablizirati i vratiti se na razinu iz razdoblja prije krize u Ukrajini.

Analitičari napominju da su zbog Ukrajine pale cijene imovine na većini financijskih tržišta, uz povlačenje ulagača iz rizičnijih kategorija imovine poput dionica i njihovo okretanje tradicionalnim sigurnim utočištima za kapital, poput japanskog jena i švicarskog franka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 105,92 dolara, što znači da je pala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene nafte, nafta, Arsenij Jacenjuk, ukrajina, opec