Crna kronika

ODLUKA: Sabor odbio pokroviteljstvo nad obljetnicom stradanja civila u triljskom kraju

Ocijenjeno da on još nije dovoljno povijesno istražen.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski sabor odbio je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70. obljetnice masovnog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika Hrvatskog domobranstva na području Trilja i Otoka.

Saborsko Predsjedništvo danas jednoglasno nije prihvatilo zamolbu za pokroviteljstvom nad tim događajem iz Drugog svjetskog rata jer je ocijenjeno da on još nije dovoljno povijesno istražen, a Hrvatski sabor prihvaća pokroviteljstvo samo nad događajima od državnoga značaja, rečeno je Hini.

Pokroviteljstvo je zatražio odbor za obilježavanje 70. obljetnice stradanja civila u selima podno Kamešnice na područjima današnjih grada Trilja i općine Otok, kojeg su formirali Trilj i Otok, stoji na službenim web stranicama Otoka.

Prije 70 godina, dakle 1944., pripadnici njemačkih vojnih snaga pobili su više od tisuću djece, žena i staraca u selima podno Kamešnice.

Sabor je prihvatio supokroviteljstvo nad obilježavnjem 800. godišnjice korčulanskog Statuta te je predloženo da se u suradnji s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu organizira predstavljanje tog Statuta.

Prihvaćeno je i pokroviteljstvo kongresa "Međuigra biomolekula" Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biokemiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stradanje, sabor, otok, drugi svjetski rat, trilj