Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Na Wall Streetu cijene dionica gotovo nepromijenjene

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 16.360 bodova, a S&P 500 indeks 0,01 posto, na 1.873 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,14 posto, na 4.357 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica ostale gotovo nepromijenjene, jer zbog ukrajinske krize i anemičnih podataka iz američkog gospodarstva ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije.

 

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 16.360 bodova, a S&P 500 indeks 0,01 posto, na 1.873 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,14 posto, na 4.357 bodova.

 

Nakon oštrog pada u ponedjeljak, a snažnog rasta u utorak, tržište se u srijedu smirilo, pri čemu je S&P 500 indeks blago skliznuo s najviše razine u povijesti.

 

Premda napetosti između Ukrajine i Rusije predstavljaju rizik po globalnog gospodarstvo, „ne očekujemo da te tenzije prerastu u veliki međunarodni sukob“, kaže Joseph P. Quinlan, strateg u Bank of America Private Wealth Management.

 

Novi makroekonomski podaci također nisu bili poticajni. Prema izvješću konzultantske tvrtke ADP, u veljači je u SAD-u u privatnom sektoru zaposleno manje ljudi nego što su analitičari očekivali.

 

Izvješće Instituta za menadžere nabave pokazuje, pak, da su aktivnosti u uslužnom sektoru porasle i prošloga mjeseca, no po usporenoj stopi.

 

Kao što je to uobičajeno u posljednje vrijeme, ulagači ne reagiraju na slabije nego što se očekivalo makroekonomske pokazatelje jer ih smatraju posljedicom loših vremenskih prilika, a ne slabljenja gospodarskih temelja.

 

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 posto, na 6.775 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 posto, na 9.5

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, dionice, wall street, nyse