Svijet

ISTRAGA: Vijetnam: Uočeno gorivo na površini mora, sumnja se na nestali Boeing 777 Malaysia Airlinesa

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777-200ER.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus /Hina/Reuters

Vijetnamske ekipe za spašavanje koje tragaju za zrakoplovom Boeing 777 Malaysia Airlinesa koji je u subotu nestao na letu između Kuala Lumpura i Pekinga s 239 putnika i članova posade uočile su tragove goriva na površini mora.

 

"Vijetnamski zrakoplovi uočili su dvije mrlje goriva i stup dima oko 250 kilometara zapadno od otoka Tho Chu, ali još ne možemo potvrditi da to ima ikakve veze s nestalim zrakoplovom", rekao je doministar prometa Pham Quy Tieu. On je rekao da su u to područje, na kojem je pao mrak, poslani brodovi da dodatno istraže situaciju.

 

Kineski premijer Li Keqiang u međuvremenu je zatražio od malezijskih vlasti da i one nastave potragu za zrakoplovom u kojem su većina putnika bili kineski državljani.

 

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777-200ER, s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

 

Francuska je ponudila da njena Agencija za istragu prometnih nesreća (BEA) pomogne u potrazi za nestalim zrakoplovom i eventualnoj istrazi ako se utvrdi da se dogodila nesreća.

 

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

 

Malezijski avioprijevoznik Malaysia Airlines objavio je da će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno. Riječ je o agenciji koja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih avioprijevoznika u azijsko-pacifičkoj regiji kada je u pitanju sigurnost zrakoplova i ukupna usluga unatoč nekim novijim financijskim problemima s kojima se suočava.

 

Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur-Peking ljutito je u Pekingu optužila malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao.

 

Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima. U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

 

Kako je ranije objavio Malaysia Airlines od 227 putnika u zrakoplovu najmanje njih 152 bili su Kinezi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, malezija, zrakoplov, avion, putnici