Znanost

ORBITA: Prvi Japanac preuzeo zapovjedništvo nad ISS-om

''Mislim da to odražava povjerenje koje je Japan stekao posljednjih godina.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Japanski astronaut Koichi Wakata preuzeo je u nedjelju zapovjedništvo nad Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), kao prvi Japanac koji će voditi jedinu svemirsku stanicu sa stalnom ljudskom posadom koja kruži oko Zemlje.

Wakata (50) se na ISS-u nalazi od 7. studenoga, kad je na stanicu stigao s još dvojicom astronauta, te je dosad radio kao inženjer leta.

"Počašćen sam jer preuzimam zapovjedništvo nad svemirskom stanicom", rekao je Wakata tijekom svečanog preuzimanja zapovjedništva koje je bilo prenošeno na televiziji NASA-e.

"Ponosan sam kao Japanac što mi je povjerena ova važna dužnost. Mislim da to odražava povjerenje koje je Japan stekao posljednjih godina", rekao je Wakata.

Dosadašnji zapovjednik Oljeg Kotov, inženjer leta Sergej Rjazanski, oboje Rusi, te američki astronaut Mike Hopkins, trebali bi napustiti stanicu u ponedjeljak i vratiti se na Zemlju. Njihove zamjene trebale bi doći na ISS 26. ožujka.

ISS, međunarodni istraživački laboratorij koji kruži oko Zemlje na visini od 420 km, od studenoga 2000. godine ima stalnu ljudsku posadu koja se izmjenjuje u redovitim razmacima. Dosad su na ISS-u bili astronauti iz petnaest zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASA, ASTRONAUTI, ISS, Koichi Wakata