Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Raspoloženje na europskim burzama pritišće kriza u Ukrajini, podižu ga njemački podaci

''Njemački podaci o trgovini bili su vrlo dobri i zaista signaliziraju nastavljeni oporavak u kombinaciji s ubrzanjem rasta u 2014.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski su burzovni indeksi danas većinom oslabili pod pritiskom krize u Ukrajini, osim njemačkog DAX-a koji je dobio potporu od snažnih njemačkih podataka o trgovini.

Londonski FTSE pao je 0,18 posto na 6.677 bodova, a pariški CAC za 0,49 posto na 4.349 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u plusu 0,25 posto i iznosio je 9.288 bodova.


Njemačka je izvijestila o većem od očekivanja rastu desezoniranog izvoza i uvoza u siječnju. Cijene dionica proizvođača automobila Volkswagena porasle su 1,4 posto, a proizvođača robe široke potrošnje Henkela za 1,77 posto.

"Njemački podaci o trgovini bili su vrlo dobri i zaista signaliziraju nastavljeni oporavak u kombinaciji s ubrzanjem rasta u 2014.", kaže Markus Huber, viši trgovac u tvrtki Peregrine & Black, "Puno će ovisiti o tome koliko će dugo trajati kriza u Ukrajini, te hoće li biti uvedene štetne sankcije i protu-sankcije".

Rusko preuzimanje Krima rezultiralo je najavljenim referendumom o odcjepljenju od Ukrajine i pridruživanju Rusiji. Zapadne zemlje osudile su te planove i zaprijetile međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,69 posto na 15.224 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

volkswagen, europske burze, henkel