A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-117.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte kliznule ispod 108 dolara jer SAD ima velike zalihe, a Kina usporava rast | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte kliznule ispod 108 dolara jer SAD ima velike zalihe, a Kina usporava rast

''Ulagači su shvatili da Ukrajina nije toliko važna naftnim tržištima.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter

Cijene barela sirove nafte spustile su se danas na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara nakon što su se investitori usredotočili na procjenu mogućeg smanjenja potražnje u dva najveća potrošača nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 67 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 107,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po čak 1,43 dolara nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje u utorak, od 98,6 dolara.

"Svi se pitaju koji je najveći rizik za naftu. Još k tome i Kina usporava. Ulagači su shvatili da Ukrajina nije toliko važna naftnim tržištima. Možda utječe na ostale robe ali ne toliko na naftu."

Američko tržište pritisnulo je tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama koje je pokazalo neočekivano velik rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu. API-jevi podaci pokazali su skok zaliha sirove nafte za 2,6 milijuna barela u poršlom tjednu, što signalizira usporavanje potražnje paralelno poboljšanju vremenskih prilika.

Pozornost se sada okreće današnjem službenom tjednom izvješću američke vlade.

Ulagače zabrinjava i gospodarska nesigurnost u Kini, drugom po veličini naftnom potrošaču u svijetu.

"Svi se pitaju koji je najveći rizik za naftu. Još k tome i Kina usporava. Ulagači su shvatili da Ukrajina nije toliko važna naftnim tržištima. Možda utječe na ostale robe ali ne toliko na naftu", rekao je Jonathan Barratt iz sydneyskog Barratt's Bulletina.

Ulagači sutra očekuju nove gospodarske podatke iz Kine, uključujući one o industrijskoj proizvodnji, prometu u maloprodaji i urbanim ulaganjima, kako bi dobili nove naznake u kojem smjeru ide to gospodarstvo.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 104,38 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

opec, cijene nafte, nafta