Energetika

GLAS SRPSKE: Zarubježnjeft ulaže novih 30 milijuna eura u rafineriju u Bosanskom Brodu?

Novine se pozivaju na izvješće iz ureda predsjednika Republike Srpske

Piše: p/h

Ruska kompanija Zarubježnjeft uložit će novih 30 milijuna eura u Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik, s ciljem da se poboljšaju uvjeti rada, što uključuje i korištenje plina koje bi dovelo do značajnog smanjenja zagađanja, objavio je u srijedu banjolučki list "Glas Srpske".

Pozivajući se na izvješće iz ureda predsjednika Republike Srpske, tisak navodi da su o novim investicijama u Brodsku rafineriju te mogućnosti njezine opskrbe plinom jučer u Moskvi razgovarali predsjednik toga entiteta Milorad Dodik i direktor Zarubježnjefta Sergej Kudrjašov.


Pri tome je direktor Zarubježnjefta ocijenio da bi se s uvođenjem plina kao energenta ne samo poboljšala učinkovitost rada, nego i ekološki uvjeti. On je izrazio zadovoljstvo investicijama i odnosima s vlastima u RS.

"Upravo dobri odnosi znatno pomažu u realizaciji projekata naše tvrtke", istaknuo je direktor ruske naftne kompanije.

Istodobno, mediji u Federaciji BiH su objavili da je akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu prešao iznos od pola milijarde maraka (oko 250 milijuna eura). U financijskom izvještaju za prošlu godinu koji je objavljen na Banjalučkoj burzi, prošle godine ova rafinerija je poslovala s gubitkom od 46,1 milijuna maraka.

Predstavnici Vlade RH u više navrata su upozoravali da je zbog uvjeta rada u rafineriji značajno povećano onečišćenje zraka u Slavonskome Brodu te su tražili prilagođavanje ekoloških standarda. Prigodom sastanka potkraj prošle godine u Zagrebu s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem, predstavnici rafinerije u Bosanskom Brodu najavili su da će ova rafinerija promijeniti plin kao energent i na taj način riješiti problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sergej Kudrjašov, rafinerije, slavonski brod, bosanski brod, Zarubježnjeft