Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Vijesti o ruskim vojnim vježbama uzduž ukrajinske granice potopile Wall Street

''Vijesti o Ukrajini bile su pokretač prodaje, no ima još toga ispod površine.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Pod pritiskom ukrajinske krize i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u mjesec dana.

Dow Jones potonuo je 231 bod, ili 1,41 posto, na 16.108 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,17 posto, na 1.846 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 4.260 bodova.

Najveći dnevni pad cijena dionica od početka veljače uslijedio je u drugom dijelu jučerašnjeg sastanka, nakon vijesti da su ruske snage započele vojne vježbe blizu granice s Ukrajinom, što pokazuje da Moskva ne odustaje od pripajanja Krima, unatoč najavi uvođenja sankcija od strane SAD-a i Europske unije.

„Vijesti o Ukrajini bile su pokretač prodaje, no ima još toga ispod površine. Nema vojnog rješenja za ukrajinsku krizu, sve je to pozicioniranje. I, budimo realni, posljednje brojke iz Kine nisu dobre“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u siječnju i veljači za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najniža stopa rasta od 2009. godine. U tom je razdoblju sporije nego što se očekivalo porastao i promet u trgovini na malo, 11,8 posto na godišnjoj razini, što je najsporiji rast od veljače 2011. godine.

Zbog toga neki analitičari smatraju da će rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u ovoj godini dosegnuti samo 7 posto, a ne 7,5 posto, koliko prognoziraju kineske vlasti.

To je izazvalo pritisak na dionice u sektorima koji su najosjetljiviji na gospodarska kretanja. Tako je S&P indeks industrijskog sektora potonuo 1,5, a tehnološkog 1,6 posto.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva unijelo je, uz ukrajinsku krizu, nesigurnost na tržište, pa je jučer VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio više od 12 posto, na 16,2 boda, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,01 posto, na 6.553 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,86 posto, na 9.017 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 4.250 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, s&p 500, nasdaq, ukrajina, kina, rusija