Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze i dalje pod snažnim pritiskom ukrajinske krize

Zabrinjavaju i slabi podaci o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u Kini

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, treći dan zaredom, pri čemu frankfurtskom DAX indeksu prijeti najveći tjedni pad u gotovo dvije godine, jer ulagače zabrinjava ukrajinska kriza.

Nakon što je jučer potonuo 1,1 posto, FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skliznuo je jutros do 9,30 sati daljnjih 0,6 posto, na 1.285 bodova, najnižu razinu u pet tjedana.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,7 posto.

Od početka tjedna DAX je na gubitku 4,4 posto, pa bi ovo mogao biti njegov najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine. FTSE u minusu je, pak, 2,7 posto, pa mu prijeti najveći tjedni gubitak od lanjskog lipnja.

Posljedica je to zaoštravanja retorike između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine. Unatoč prijetnjama sankcijama iz zapadnih zemalja, jučer su ruske snage započele vojne vježbe blizu granice s Ukrajinom, što pokazuje da Moskva ne odustaje od pripajanja Krima.

Ulagači se plaše daljnjeg rasta napetosti ako ishod referenduma, planiranog za nedjelju, bude pripajanje Krima Rusiji.

Zabrinjavaju i slabi podaci o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u Kini, koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga su rizičnije investicije, kao što su dionice, pod pritiskom, dok raste vrijednost onih koje se smatraju sigurnim utočištem kapitala u nesigurna vremena, kao što su zlato i državne obveznice.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 3,3 posto, na 14.327 bodova, najnižu razinu u mjesec dana. U cijelom ovom tjednu taj se indeks strmoglavio 6,2 posto, što je njegov najveći tjedni pad u posljednjih devet mjeseci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKE BURZE, UKRAJINA, KINA, KRIM, DAX, CAC, FTSE