Hrvatska

REAKCIJA: MZOS: Dekanica Veleučilišta je smijenjena zbog nepravilnosti, a ne prosrpske politike!

'Temeljem upravnog nadzora utvrđen je niz nepravilnosti.'

Piše: Vanja Deželić

Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru smijenilo je dekanicu Gordanu Bujišić prema naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te je za obnašateljicu te dužnosti imenovalo dosadašnju prodekanicu Sandru Mrvicu-Mađarac. Cijeli slučaj izazvao je kontroverze i dodao svemu politički karakter.

 

>> Smijenjena dekanica vukovarskog Veleučilišta koju je Stožer optužio za prosrpsku politiku

O stanju na vukovarskom Veleučilištu prije mjesec dana bilo je govora i na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, koji je dobio nepotpisano pismo radnika vukovarskog Veleučilišta, "pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Vukovaru", u kojem se dekanicu Gordanu Bujišić optužuje da na njemu provodi prosrpsku politiku.

Provelo smo 22. listopada 2013. godine upravni nadzor na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru u kojem je utvrđen niz nepravilnosti u radu Veleučilišta

Stožer je to pismo, kako je tada rečeno, proslijedio Županijskome državnom odvjetništvu, Uskoku i MUP-u, a zatraženo je i očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Do njega je i došlo, a rezultat znamo. No u trenucima smjene nije bilo nikakvog službenog stava od strane Ministarstva, ali nakon upita smo odgovor dobili.

- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provelo je 22. listopada 2013. godine upravni nadzor na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru u kojem je utvrđen niz nepravilnosti u radu Veleučilišta i zatraženo je da dekanica stavi mandat na raspolaganje. Ministarstvo je nalaz i mišljenje upravnog nadzora dostavilo Upravnom vijeću da zbog evidentiranih nepravilnosti u poslovanju pokrene postupak razrješenja dekana - kazali su nam u Ministarstvu.

Time su negirali ikakvu povezanost ove odluke sa zaključcima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Naime, kao što je vidljivo, upravni nadzor proveden je skoro četiri mjeseca prije spornog pisma "predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Vukovaru".

Prema službenim informacijama, sve na Veleučilištu provedeno je u skladu sa zakonom, odnosno zbog izostanka određenih zakonskih stavki.

Ministarstvo je nalaz i mišljenje upravnog nadzora dostavilo Upravnom vijeću da zbog evidentiranih nepravilnosti u poslovanju pokrene postupak razrješenja dekana

- Dana 1. srpnja 2013. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, broj 94/13) temeljem kojeg su (članak 66. stavak 6.) visoka učilišta i druge znanstvene organizacije bile dužne u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu toga Zakona uskladiti opće akte s odredbama toga Zakona. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dostavljen je na suglasnost Statut Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, na koji je Ministarstvo temeljem članka 67. stavka 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju dalo potvrdu. Postupak donošenja Statuta prošao je proceduru utvrđenu Zakonom - strogo su službeni bili u Ministarstvu.

Konkretan komentar na cijeli slučaj je izostao, iako bi bilo zanimljivo čuti što kažu na optužbe koje su na njihov račun stigle iz smjera smijenjene prodekanice. Po riječima Gordane Bujišić, razlog njezine smjene isključivo je političke prirode. Predsjednika Upravnog vijeća Sinišu Kukića optužila je za samovolju i nanošenje štete ugledu Veleučilišta.

- Odluka o mojoj smjeni donesena je prema statutu za koji Veleučilište nema suglasnost. Isto tako, treba znati i da je na mjesto v.d. dekanice postavljena osoba koja nema zakonske uvjete za izbor jer je predavačica, a ne viša predavačica ili profesorica visoke škole - kazala je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MZOS, vukovar, veleučilište, smjena