A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastava-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udio ruskog plina u potrošnji Europske unije znatno poskočio u 2013. | Politika+
Energetika

IZVJEŠĆE: Udio ruskog plina u potrošnji Europske unije znatno poskočio u 2013.

Prema izračunima agencije AFP, ruski udio u europskom uvozu plina porastao je s trećine na oko 40 posto, iako posljednjih nekoliko godina bilježi silazni trend.

Piše: PolitikaPlus

Udio ruskog plina u ukupnoj potrošnji 28 zemalja Europske unije skočio je prošle godine za četiri postotna boda, na 27 posto, što Rusiju čini vodećim inozemnim dobavljačem tog energenta, pokazali su europski podaci.

Prema izračunima agencije AFP, ruski udio u europskom uvozu plina porastao je s trećine na oko 40 posto, iako posljednjih nekoliko godina bilježi silazni trend.

Usprkos učestalim zahtjevima za smanjenjem ovisnosti Europe o ruskom plinu, u posljednje vrijeme i zbog krize u Ukrajini, analitičari upozoravaju da će EU teško u kratkom roku smanjiti uvoz iz Rusije.

Na drugom je mjestu Norveška, čiji se udio u 2013. povećao za jedan postotni pod, na 23 posto.

Nasuprot tome, udio alžirskog plina u potrošnji EU-a smanjen je za jedan postotni bod, na 8,0 posto, a pao je i udio Katara, koji isporučuje ukapljeni prirodni plin, za dva postotna boda, na 4,0 posto, budući da je opskrba rastućih azijskih gospodarstva postala unosnija.

Prošle je godine potrošnja prirodnog plina u Europskoj uniji pala treću godinu zaredom, za 1,4 posto, na 462 milijarde prostornih metara, pokazuju podaci Eurogasa, udruženja europskih plinskih kompanija.

U 2011. smanjena je 10 a u 2012. dva posto.

Pada i proizvodnja plina u Europi, prvenstveno u Sjevernom moru, za jedan posto u 2013., na 156 milijardi prostornih metara, ali je i dalje vodeći izvor opskrbe, s udjelom od 33 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plin, europska unija, rusija