A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-lorencin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Lorencin iz Moskve: Ova godina jako teška s ruskog tržišta | Politika+
Turizam

MINISTAR: Darko Lorencin iz Moskve: Ova godina jako teška s ruskog tržišta

Ministar je u telefonskom razgovoru za Hinu istaknuo i da teška godina s ruskog tržišta neće biti samo za hrvatski nego i za turizam brojnih drugih zemalja.

Piše: PolitikaPlus
Tu se ne radi smo o viznom režimu, iako je u Hrvatskoj prošle godine, kako je kazao, 'ubrao' svoj danak, nego i o mnogim drugim okolnostima na tom tržištu, ali Rusija je velika i treba biti uporan u nastojanjima i aktivnostima što može dati rezultat.

Ministar turizma Darko Lorencin poručio je danas sa međunarodnog turističkog sajma MITT u Moskvi da će ova godina s obzirom na političke konotacije oko Rusije, pad vrijednosti rublje te preslagivanja na ruskom turističkom tržištu biti jako teška za hrvatski turizam s tog tržišta, ali da će se u suradnji sa ruskim partnerima učiniti maksimum da se obrane lanjski turistički rezultati iz te zemlje.

Ministar je u telefonskom razgovoru za Hinu istaknuo i da teška godina s ruskog tržišta neće biti samo za hrvatski nego i za turizam brojnih drugih zemalja, među kojima i za Italiju i Španjolsku koja je, po informacijama sa sajma, najveći gubitnik na tom tržištu jer prvi pokazatelji kažu da bi ove godine buking iz Rusije za tu zemlju mogao biti i oko 50 posto manji u odnosu na prošlu godinu.

Tu se ne radi smo o viznom režimu, iako je u Hrvatskoj prošle godine, kako je kazao, 'ubrao' svoj danak, nego i o mnogim drugim okolnostima na tom tržištu, ali Rusija je velika i treba biti uporan u nastojanjima i aktivnostima što može dati rezultat.

To su mu potvrdili i ruski touroperatori s kojima je danas razgovarao u Moskvi, uz napomenu da s obzirom na sve što se ove godine događa nije sigurno da će baš sve mjere koje će se poduzimati i dati rezultat, tim više što je rusko tržište poznato i po kasnom ili u zadnji čas rezerviranju putovanju pa će se i u tom smislu ove godine pokušati odraditi nešto više za to tržište.

Načelno je dogovoreno i da se s njima zajednički oglašavamo na tom tržištu za što Hrvatska, kako je kazao, ima resursa i cilj je da te novce potrošimo što svrsishodnije i da imaju što više efekta.

U tom će smislu nekoliko ruskih touroperatora dostaviti prijedloge termina, aktivnosti i očekivanih efekata te bi se već u idućih tjedan dana mogle dogovoriti i konkretne aktivnosti kojim bi Hrvatska, već jednim manjim dijelom tijekom travnja, a više u svibnju i lipnju, jače djelovala na ruskom tržištu.

Posebno je razgovarao i s generalnim direktorom TUI Rusija Alexeyem Drobotovim koji mu je kazao da je Hrvatska, uz Tursku, tržište na kojem poduzimaju najviše aktivnosti i od kojeg imaju velika očekivanja, kao i da su svoju veliku tzv. info turu ove godine 'prebacili' iz Turske na Hrvatsku u sklopu koje će dovesti 200 agenata i 40 vrhunskih novinara i blogera.

U sklopu sajma Lorencin je danas razgovarao i s brojnim ruskim novinarima, najviše oko hrvatske ponude i nastojanjima da se sezona što više produlji, kao i o viznom režimu, što sada, kao i svi vizni centri u Rusiji, funkcionira normalno i dobro te su od početka ove godine do sada veleposlanstvo i hrvatski konzularni ured izdali već gotovo 900 viza.

Produžen je i rok važenja viza za Hrvatsku sa 90 na 180 dana, to su sada višekratne vize, a svi Rusi koji su protekle godine bili u Hrvatskoj ove godine kada je zatraže vizu će dobiti na godinu dana, što je ministar Lorencin ocijenio velikim napretkom i olakotnom okolnošću u ovoj situaciji.

Ruske medije ministar je upoznao i s investicijskim projektima u hrvatskom turizmu, među kojima su i Kupari, za koje su zanimanje pokazala i dva ruska investitora, a prije otvaranja sajma obišao je i hrvatsko veleposlanstvo i konzularni ured u Moskvi.

U sklopu boravka na sajmu MITT (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), koji je najveći međunarodni turistički sajam u Rusiji na kojem se ove godine predstavlja 1.800 izlagača i blizu 200 destinacija iz svijeta, među kojima i Hrvatska, ministar Lorencin razgovarao je i s predstavnikom talijanske turističke organizacije, turističkim predstavnicima Kine i drugih zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, turizam, darko lorencin, moskva