4kotača

TRŽIŠTE: Europska komisija: Milijardu eura kazne europsko-japanskom kartelu

Šest tvrtki ''u tajnosti je koordiniralo cjenovnu strategiju prema kupcima iz automobilske industrije dulje od sedam godina''.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Europska komisija odredila je novčanu kaznu u ukupnom iznosu od gotovo milijardu eura kartelu europskih i japanskih kompanija koje opskrbljuju proizvođače automobila i kamiona kugličnim ležajevima.

Šest tvrtki "u tajnosti je koordiniralo cjenovnu strategiju prema kupcima iz automobilske industrije dulje od sedam godina", priopćila je jučer Komisija, najavljujući kazne u ukupnom iznosu od 953 milijuna eura.


Najviša kazna, od 370,5 milijuna eura, određena je njemačkom Schaeffleru. Slijedi švedski SKF kojem je odrezana kazna od 315,1 milijun eura.

Od četiri japanske tvrtke kažnjeno ih je tri - NTN s 201,4 milijuna eura, NSK sa 62,4 milijuna i NFC s gotovo četiri milijuna eura.

Četvrta tvrtka, JTEKT, izbjegla je kaznu jer je izvijestila EK o kartelskom udruživanju. Ostalih pet kompanija kazne su smanjene budući da su pristali na nagodbu s Komisijom.

"Današnja odluka daljnji je važan korak u nastojanjima Komisije da razbije kartele na tržištu automobilskih dijelova", zaključio je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia.

Prema priopćenju Komisije, tvrtke su prema dogovoru od 2004. do 2011. prebacivale više cijene čelika na klijente u automobilskoj industriji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARTELI, SCHAEFFER, TRŽIŠNO NATJECANJE, EUROPSKA KOMISIJA, Joaquin Almunia, SKF