A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dinko-vodanovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otpušteni istražitelj Dinko Vodanović: Sad nema tko valjano obaviti posao | Politika+
Hrvatska

SPORNA ODLUKA: Otpušteni istražitelj Dinko Vodanović: Sad nema tko valjano obaviti posao

Vršitelj dužnosti glavnoga istražitelja Danko Petrin letač paraglajdera, koji se bavi nesrećama u paraglajdingu!?!

FOTO: Dinko Vodanović
FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

Nedavno otpušteni glavni istražitelj Dinko Vodanović ustvrdio je da se u slučaju pada velikog zrakoplova na tlo Hrvatske ne bi mogao valjano obaviti posao istraživanja, jer je vršitelj dužnosti glavnoga istražitelja Danko Petrin letač paraglajdera, koji se bavi nesrećama u paraglajdingu.

"Po Uredbi Vijeća Europe 996 uvjete za glavnog istražitelja u Hrvatskoj imamo samo ja i Vlatko Hajmburger, jer i on ima dovoljno istraga manjih nesreća i iskustvo jedne velike nesreće, i mogao bi me zamijeniti, ali u slučaju pada velikog zrakoplova ionako bismo morali djelovati kao tim, a ne kao pojedinac", kaže Vodanović koji je nedavno dobio otkaz Ugovora o radu u Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

 

"Po Uredbi Vijeća Europe 996 uvjete za glavnog istražitelja u Hrvatskoj imamo samo ja i Vlatko Hajmburger, jer i on ima dovoljno istraga manjih nesreća i iskustvo jedne velike nesreće, i mogao bi me zamijeniti, ali u slučaju pada velikog zrakoplova ionako bismo morali djelovati kao tim, a ne kao pojedinac", kaže Vodanović koji je nedavno dobio otkaz Ugovora o radu u Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Vodanović je, kaže, otkaz dobio jer je javno kritizirao izbor imenovanja direktora i zamjenice direktora, a na natječaj za direktora javio se i sam.

Najavio je da će sudski tužiti Agenciju za diskriminaciju, ali se nije žalio na provedeni natječaj, kojim su na mjesto direktora i zamjenice izabrani Bojan Šenjug i Anita Koprivnjak, jer je sve, kaže, tako uređeno da on s Višom zrakoplovnom školom i nije imao uvjete za direktora. Prema njegovom saznanju natjecalo se 13 osoba, a njih petoro je podnijelo žalbu.

Agenciju sada vode, kaže on, ljudi s iskustvom u paraglajdingu i jedriličarstvu, a samo dva dana nakon imenovanja početkom ovog mjeseca novi direktor Bojan Šenjug uručio mu je otkaz.

"Najprije me je novi direktor 4. ožujka momentalno udaljio s posla, a naknadno sam dobio Otkaz ugovora o radu u kojem piše da sam narušio ugled Agencije, ja koji sam je stvorio", kaže Vodanović.

Decidirano tvrdi da je postupak njihovog izbora ništavan jer izabrana gospoda, iako su magistri, nemaju "dokazane rezultate" što je bio uvjet natječaja, jer nemaju što navesti, kad nisu prethodno ni radili ni u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

"Šenjug, što se zrakoplovstva tiče, ima iskustvo kao tajnik u Zagorskom aeroklubu, sa sjedištem u Zaboka, letačko iskustvo na jedrilicama i u paraglajdingu, a to je sportska aktivnost, hobi, i ništa više. Njegova zamjenica, Anita Koprivnjak u svom predloženom Programu razvoja Agencije govori o stvarima koje nemaju veze s djelokrugom rada te Agencije, već s radom Agencije za sigurnost, i to joj je prošlo. A trebalo je dati program razvoja istraživanja kod nesreća", kaže Vodanović.

Tvrdi da postoji i veliki formalni razlog za ništetnost natječaja, zbog čega bi netko morao i "momentalno odgovarati", a "Upravno vijeće mora dati ostavku barem zbog toga jer se u svemu nije poštivala Uredba o uredskom poslovanju".

Napravio sam uvid, a imam i nekoliko svjedoka, kaže Vodanović, da do dana kada sam otpušten natječajna dokumentacija nije bila urudžbirana, tako da novoizabrani čelnici Agencije čak nemaju ni formalni dokaz da su molbu s dokumentacijom predali, a to znači da je natječaj jednostavno ništavan. Ne može biti valjan natječaj ako član Upravnog vijeća natječajnu dokumentaciju nosi okolo sa sobom, jer je u takvom postupanju moguća manipulacija, što je svugdje, a kamo li u takvoj jednoj Ageciji - nedopustivo, tvrdi.

Zakon je tako osmišljen da se u Agenciji kao istražitelji ne mogu zaposliti piloti koji uz višu stručnu spremu imaju 15.000 sati naleta i instruktorska ovlaštenja, ali može netko tko je radio pravnički posao u trgovačkom lancu, npr. Tako ni kapetan duge plovidbe sa 20 godina plovidbe morima diljem svijeta, ako ima Višu pomorsku školu, uopće ne može biti zaposlen u Agenciji kao istražitelj.

Po propisima Europske Agencije za sigurnost (EASA), tvrdi dalje Vodanović, istražitelji za zrakoplovne, pomorske i željezničke nesreće mogu imati i srednju školu ako se 16 godina bave nesrećama, dakle iskustvo u istragama. Osobe s višom stručnom spremom trebaju najmanje 14, a za visoku spremu najmanje 12 godina rada u istragama.

U Hrvatskoj je do nedavno po Zakonu o zračnom prometu na čelu Agencije mogla biti i osoba s višom stručnom spremom, uz pet godina iskustva u istragama, a sada je po važećem "Zakonu o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu" potrebna visoka sprema i pet godina iskustva u bilo kojoj struci, što je nevjerojatno, kazao je Vodanović koji ima diplomu Više zrakoplovne škole i dugogodišnje iskustvo u istraživanju zrakoplovnih nesreća.