Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Smjer tržišta ovisi o Ukrajini i gospodarskim podacima

''Teško je reći u kojem će smjeru cijene dionica krenuti jer je puno neizvjesnosti.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, nakon snažnog prošlotjednog rasta cijena dionica, a smjer tržišta ovisit će o razvoju situacije u Ukrajini i novim gospodarskim pokazateljima.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skočio 1,5 posto, na 16.302 boda, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.866 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 4.276 bodova.

„Teško je reći u kojem će smjeru cijene dionica krenuti jer je puno neizvjesnosti. Osjećaju li se ulagači sigurnima nakon izjave Yellen? Osjećaju li se sigurnima u vezi Ukrajine?“

Prošloga su tjedna ulagače ohrabrili solidni makroekonomski podaci, koji idu u prilog tezi da su prethodni slabi pokazatelji bili posljedica loših vremenskih prilika, a ne slabosti temelja američkog gospodarstva.

Povjerenje u gospodarstvo očito imaju i čelnici američke središnje banke koji su prošloga tjedna smanjili programe kupnje obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

Uspon cijena dionica poremećen je samo u srijedu, kada je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da bi programi kupnje obveznica mogli biti sasvim ukinuti ujesen, a šest mjeseci kasnije moglo bi uslijediti prvo povećanje ključnih kamata.

No, šok je kratko trajao jer je većina analitičara zaključila da bi do povećanje kamata ipak moglo doći tek u drugoj polovici iduće godine, a ne u prvoj, pa su cijene dionica do kraja tjedna porasle.

U petak je u jednom trenutku S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no kasnije je skliznuo s nje jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju. U kojem će smjeru tržište ovoga tjedna krenuti, ostaje da se vidi.

„Teško je reći u kojem će smjeru cijene dionica krenuti jer je puno neizvjesnosti. Osjećaju li se ulagači sigurnima nakon izjave Yellen? Osjećaju li se sigurnima u vezi Ukrajine?“, kaže Drew Wilson, analitičar u fondu Fenimore Asset Management.

Smjer tržišta mogli bi odrediti gospodarski podaci. Ovoga će tjedna, među ostalim, biti obavljena konačna procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, kao i izvješće o osobnim dohocima i potrošnji kućanstava.

Pažljivo će se pratiti i objave iz kompanija, s obzirom da se bliži kraj tromjesečja, pa je sve jasnije kakvi će biti poslovni rezultati.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je 108 kompanija smanjilo procjene poslovnih rezultata u tekućem tromjesečju, dok ih je samo 16 povećalo. Premda loš, to je, ipak, bolji odnos između negativnih i pozitivnih najava nego u posljednjem lanjskom kvartalu, koji je po tom odnosu bio najlošiji još od 1996. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, WALL STREET, S&P 500