Tvrtke

OPTUŽBE: Mirna: Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj prebaciti na Finu

Prijedlog za pokretanje stečaja uslijedio je nakon što je krajem veljače obustavljen postupak predstečajne nagodbe za Mirnu.

Piše: PolitikaPlus

Iz rovinjske Mirne su vezano uz prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečajnog postupka izjavili kako Ministrstvo financija pokušava krivicu za stečaj sa sebe, kao jedinog krivca, prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati.

Kako navode iz rovinjske tvrtke, Fina im je danas dostavila prijedlog za pokretanje stečaja nad Mirnom.

Iz Mirne s tim u vezi ističu kako "drugostupanjska komisija pri Ministarstvu financija još uvijek nije donijela odluku o njihovoj žalbi na obustavu predstečajne nagodbe, iako je zakonski rok od osam dana već davno istekao".

Na ovaj način, kršeći zakonske rokove i ne rješavajući žalbu, Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj sa sebe, kao jedinog krivca, prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati

S obzirom da žalba ne odgađa izvršenje, Fina je u zakonskom roku morala pokrenuti ovaj postupak, navode iz Mirne.

"Na ovaj način, kršeći zakonske rokove i ne rješavajući žalbu, Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj sa sebe, kao jedinog krivca, prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati", zaključuje se u priopćenju Mirne.

Fina je objavila na svojim mrežnim stranicama da je uputila Trgovačkom sudu u Rijeci Stalnoj službi u Pazinu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Mirnom.

Prijedlog za pokretanje stečaja uslijedio je nakon što je krajem veljače obustavljen postupak predstečajne nagodbe za Mirnu.

Rješenjem Nagodbenog vijeća od 25. veljače obustavljen je postupak predstečajne nagodbe Mirne "iz razloga što je protekao rok od 120 dana od dana otvaranja postupka predstečajne nagodbe kao i iz razloga što plan financijskog restrukturiranja nije prihvaćen od potrebne većine vjerovnika".

Budući da postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka, odnosno dužnik ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana, Fina je u zakonskom roku podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom otvoren je 19. srpnja prošle godine, a na ročištu održanom 13. veljače ove godine nije prihvaćen izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja.

U postupku su utvrđena dugovanja Mirne u iznosu od oko 37 milijuna kuna, od čega je najveći dug prema državi, oko 30 milijuna kuna.

Izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja Mirne uz ostalo je predviđao da država otpiše 60 posto svojih potraživanja, a da kao strateški partneri tvrtka Geneza i grad Rovinj dokapitaliziraju Mirnu s oko 9 milijuna kuna, nakon čega bi u Mirni stekli 76,52 posto vlasništva.

No, taj plan nije prihvaćen, a protiv njega je bilo i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava koja je najveći vjerovnik, pa je postupak predstečajne nagodbe obustavljen.

Prema javnim objavama u postupku predstečajne nagodbe Mirne, Uprava rovinjske tvrtke je 5. ožujka podnijela žalbu na rješenje o obustavi postupka predstečajne nagodbe te predložila da se to rješenje poništi te da se ponovno provede ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja.

Uz Mirnu, na rješenje o obustavi postupka predstečajne nagodbe žalbe su uputili i neki vjerovnici Mirne, a te su žalbe proslijeđene Ministarstvu financija, Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak, napominje se i u prijedlogu Fine za pokretanje stečajnog postupka nad Mirnom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stečaj, mirna, fina, rovinj