Sport

KOMENTAR MINISTRA: Jovanović nakon presude Širiću i Šprajceru: Potrebno je učiniti još puno koraka do isušivanja močvare

'MZOS i ja kao ministar sa svojim suradnicima neumorno ćemo radit na isušivanju močvare.'

Piše: Ivan Klarić
'MZOS i ja kao ministar sa svojim suradnicima neumorno ćemo radit na isušivanju močvare usprkos svima koji se raznoraznim sredstvima, smicalicama i nerijetko podsmjehu grčevito bore protiv uvođenja reda.'

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić danas je zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za "pošteno" suđenje, osuđen na četiri godine zatvora, dok je nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.

 

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Širiću, koji nije došao na izricanje presude, izrekla je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u tijelima HNS-a na osam godina, u što ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru. I Šprajceru je, uz uvjetnu kaznu, dosuđena četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza.

Tijekom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura "pošteno" suđenje.

I dok je Uskok za optužene, zbog "sistemske korupcije", zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Ministar sporta Željko Jovanović ovu je presudu prokomentirao na svom Facebook profilu.

"Korupcija i mito razaraju svako društvo. Poznatu i nebrojeno puta citiranu izjavu o „isušivanju močvare“ izgovorio sam još kao saborski zastupnik, upravo povodom hapšenja danas nepravomoćno osuđenih kriminalaca. Naime, tada, u siječnju 2011. rekao dam da želite li spriječiti malariju onda to nećete uspjeti hvatanjem dva komarca nego isušivanjem cijele močvare. I danas to mogu ponovit i prenijet na sve nepravilnosti u sportu, a u ovom slučaju nogometu. Istina, ostalo je još puno posla pred svima nama - od sportaša i sportskih klubova do sportskih saveza, ministarstava, policije,odvjetništva i sudstva, te medija. Današnja nepravomoćna presuda sigurno je važan korak u dobrom smjeru, ali potrebno je učiniti još puno koraka do isušivanja močvare, koja je istina sigurno manja nego prije hapšenja spomenutog dvojca kriminalaca. Rad sportske inspekcije, poštivanje Zakona o sportu znatno doprinosi tom cilju - zaštiti sporta i sportaša od kriminalaca i nečasnih pojedinaca. MZOS i ja kao ministar sa svojim suradnicima neumorno ćemo radit na isušivanju močvare usprkos svima koji se raznoraznim sredstvima, smicalicama i nerijetko podsmjehu grčevito bore protiv uvođenja reda."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, neven šprajcer, željko širić