Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači iščekuju odluku kineske narodne banke o poticajima

Ohrabrio ih je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima u SAD-u i nadi da će kineske vlasti uskoro donijeti mjere za poticanje posustalog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeksu u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru bile na dobitku između 0,7 i 1,4 posto.

U Šangaju su pale 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon podatka da je povjerenje potrošača u SAD-u u ožujku poraslo više nego što se očekivalo. To predstavlja još jedan u nizu podataka koji idu u prilog tezi da su nedavni slabiji makroekonomski pokazatelji bili posljedica loših vremenskih prilika, a ne slabljenja gospodarskih temelja.

Međutim, potpuno je jasno da se rast kineskog gospodarstva usporava, pa bi uspon tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju mogao biti manji od ciljanih 7,5 posto na godišnjoj razini. Zbog toga se ulagači nadaju da će kineske vlasti uskoro donijeti mjere za poticanje rasta.

„Za današnje trgovanje ključna je reakcija ulagača na mogućnost uvođenja poticajnih mjera u Kini. No, ako i bude takvih mjera, one će biti skromnije nego prije i manje usmjerene na infrastrukturu“, kaže Ric Spooner, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Zahvaljujući rastu cijena sirovina, među najvećim su dobitnicama jutros dionice rudarskih kompanija. Kina je, naime, najveći svjetski potrošač sirovina, pa se ulagači nadaju da bi s poticajnim gospodarskim mjerama ojačala i potražnja za sirovinama.

Sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ojačala je i zahvaljujući splašnjavaju zabrinutosti u vezi s Ukrajinom.

„Tržišta su se plašila da bi, nakon Krima, Rusija mogla pokrenuti invaziju i na južne ili istočne dijelove Ukrajine. No, izgledi za to sve su manji, pa je sklonost ulagača prema riziku ojačala“, kaže Kyosuke Suzuki, direktor u banci Societe Generale.

Na valutnim tržištima, pak, vlada oprez. Tečaj dolara kreće se jutros oko 102,30 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijena eura prema dolaru blago je, pak, skliznula s jučerašnjih 1,3825 na 1,3805 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 141,40 na 141,25 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, forex, msci, nikkei, euro, tečaj eura, jen, dolar