A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lng-tanker-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Litva traži od SAD-a da poveća izvoz prirodnog plina | Politika+
Energetika

ALTERNATIVA RUSIMA: Litva traži od SAD-a da poveća izvoz prirodnog plina

Američki izvoz mogao bi dramatično srezati ruske prihode, no to se ne može realizirati u kratkom roku.

Piše: PolitikaPlus

Litvanski ministar energetike pozvao je američki Senat da poveća izvoz prirodnog plina u Europu, izvijestili su britanski mediji.

Ruski izvoz po njegovim riječima dvostruko premašuje ukupni kapacitet sedam izvoznih projekata za ukapljeni prirodsni plin (LNG) koje je odobrila američka vlada, a trebali bi biti dovršeni do kraja ovog desetljeća.

U jučerašnjem govoru pred odborom američkog Senata litvanski ministar energetike Jaroslav Neverovič ozvao je njegove članove da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se omogućio plasman američkog prirodnog plina na svjetsko tržište, prenosi BBC.

"Zakon donesen u vašoj zemlji prije 75 godina uskraćuje nam pristup vašim obilnim i cjenovno prihvatljivim energetskim resursima", naglasio je litvanski ministar.

Litva je prisiljena plaćati političku cijenu zbog potpune ovisnosti o ruskim isporukama plina, upozorio je prema izvješću BBC-ja ministar Jaroslav Neverovič, dodajući da potrošači u Litvi plaćaju prirodni plin 30 posto skuplje nego ostali Europljani jer su "vezani za monopolističkog dobavljača".

"To nije samo nepravedno već predstavlja i zloupotrebu monopolističkog položaja", zaključio je Neverović.

Zbog krize u Ukrajini SAD je suočen s pozivima da ublaži važeća ograničenja izvoza plina, pri čemu pojedini analitičari tvrde da bi takva odluka pomogla osporiti rusku dominaciju u tom sektoru.

Tako je jučer David Montgomery, viši potpredsjednik u NERA Economic Consultingu, predložio povećanje američkog izvoza prirodnog plina. Procijenio je da bi pojačana konkurencija iz SAD-a mogla spustiti ruske prihode od izvoza prirodnog plina za čak 30 posto u narednih pet godina, te za 60 posto u dužem roku.

Edward Chow, viši suradnik Centra za strateške i međunarodne studije, upozorava pak da je malo vjerojatno da pojačani američki izvoz vjerojatno ne bi u kratkom roku utjecao na cijene plina. Ruski izvoz po njegovim riječima dvostruko premašuje ukupni kapacitet sedam izvoznih projekata za ukapljeni prirodsni plin (LNG) koje je odobrila američka vlada, a trebali bi biti dovršeni do kraja ovog desetljeća.

"Dakako, povećanje izvoza nafte i plina iz SAD-a i drugih zemalja s vremenom bi smanjilo značaj ruskog izvoza ali ništa od toga neće se dogoditi u kratkom roku", pojasnio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

David Montgomer, Jaroslav Neverovič, litva, prirodni plin, lng, plinovodi, ukrajinska kriza